Mountainbiken is een duursport waarvan uithoudingsvermogen, techniek en inzicht de belangrijkste componenten zijn. Fietsen op de mountainbike is totaal anders dan fietsen op de weg. De ondergrond speelt daarbij een belangrijke rol: ruw terrein vraagt niet alleen om ander materiaal (bredere banden met meer profiel, voor- en achtervering, speciale remmen), maar ook om een andere fietshouding, meer concentratie en andere kleding. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten.

Neem een actieve houding aan

Wanneer de ondergrond vlak is, zit je in het zadel. Maar zodra het terrein ook maar enigszins hobbelig wordt, is het belangrijk om een actieve rijstijl aan te nemen: uit het zadel en op de pedalen. Let daarbij op een goede gewichtsverdeling, zodat je voor- en achterwiel gelijkmatig belast worden en je grip houdt.

Kijk vooruit

Nogal wat mountainbikers richten zich vrijwel uitsluitend op de eerste meters voor hun wiel. Maar zoals je ook in de auto niet alleen naar je motorkap kijkt, doe je dat ook niet op de fiets. Hoe verder je vooruit kijkt, hoe gemakkelijker het rijden wordt. Je neemt het pad voor je in je op en stippelt de ideale lijn uit. Je rijdt vanzelf richting het punt waarop je je blik richt. Daarbij verleg je uiteraard voortdurend je blik naar een volgend punt.

Bochtenwerk

Belangrijk op ruw terrein is natuurlijk ook hoe je de bochten neemt. Kijk in de richting die je wilt rijden. Maak een inschatting van de scherpte van de bocht en eventuele obstakels en nader op een gepaste snelheid. Rem indien nodig wanneer je de bocht ingaat, maar doe dit niet in de bocht. Zorg ervoor dat je niet gaat slippen: daarmee verniel je de route voor andere mountainbikers en beschadig je de natuur. Let ten slotte op de positie van je pedalen. Houd deze verticaal, dus met een van de pedalen bovenaan. Bij een bocht naar rechts staat het rechterpedaal omhoog, bij een bocht naar links het linker.

Inspanning

Heb je het bij het mountainbiken bergop misschien wat makkelijker dan op de weg, bergaf krijg je het extra voor de kiezen. Tijdens de afdaling klem je je zadel tussen je bovenbenen om controle te houden. Je beenspieren zijn dus continu op spanning, wat betekent dat er veel minder ontspanningsmomenten zijn. Houd er rekening mee dat de herstelmogelijkheden tijdens de training minder groot zijn en houd in het begin van het winterseizoen een geringere trainingsomvang aan.

Kleding

Het fietsen op de mountainbike vraagt om kleding die het lichaam beter beschermt tegen onfortuinlijke valpartijen en ongewenste ontmoetingen met takken. Dikkere handschoenen zorgen ervoor dat je handen lekker warm blijven en bieden bescherming tegen takken. Een paar speciale sokken, met twee lagen stof en daartussen een laagje plastic, zorgt ervoor dat je voeten droog blijven. En voor brildragers: neem een pakje zakdoekjes mee, zodat je je bril kunt schoonvegen wanneer het zicht door modderspatten belemmerd wordt.

Meer leren?

De gekwalificeerde mountainbike-instructeurs van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) verzorgen clinics om je meer te leren over het offroadfietsen. Of je nu een beginnende, semigevorderde of gevorderde fietser bent, er is altijd een clinic die aansluit op jouw niveau. Als NTFU-lid krijg je bovendien ten minste tien procent korting op het clinicaanbod van de bond. Een overzicht van NTFU-trainingen en -clinics voor het komend seizoen vind je hier.

Bron: NTFU
Foto: Flickr/CC Valais Wallis

Publicatiedatum: 07-11-2014