Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Bij iemand die last heeft van inspanningsastma, kunnen de luchtwegen binnen enkele minuten na een zware inspanning vernauwen. Tot de risicogroepen voor inspanningsastma behoren mensen met astma (zeventig tot tachtig procent) en mensen die lijden aan hooikoorts (veertig procent).

Een aanval van inspanningsastma treedt niet na elke inspanning op. De duur en intensiteit van de inspanning die geleverd wordt, alsmede de omstandigheden waaronder die plaatsvindt, zijn van belang. Wanneer de lucht droog en koud is, treden aanvallen eerder op. Vaak ga je tijdens het sporten sneller en dieper ademen. Daardoor drogen de luchtwegen sneller uit en kunnen ze eerder geïrriteerd raken. Mensen die in de winter buiten sporten, zoals bijvoorbeeld wandelaars, hebben dan ook meer last van inspanningsastma dan bijvoorbeeld tennissers, die in het winterseizoen meestal niet buiten trainen.

Symptomen

De symptomen van inspanningsastma kunnen bestaan uit een strak gevoel op de borst en/of kortademigheid, al dan niet gepaard gaand met een piepende ademhaling. Ook kan de patiënt – veelal na het sporten – gaan hoesten en kan hij hierbij wisselende hoeveelheden slijm opgeven. De klachten kunnen heel verschillend zijn.

De ademhaling gaat meestal het moeilijkst tussen de vijf en vijftien minuten nadat de patiënt gestopt is met sporten. Binnen twintig tot zestig minuten na het sporten is de sporter veelal weer hersteld. Twee tot vier uur na een astma-aanval kunnen patiënten vaak weer zonder klachten sporten. Sommige sporters met inspanningsastma krijgen vier tot tien uur na een aanval nog een tweede aanval. Dit zien we vooral bij sporters die allergisch zijn. Vaak zijn zij dan ’s nachts kortademig of hoesterig. Inspanningsastma kan soms, maar niet altijd, worden gediagnosticeerd met een longfunctietest na het sporten.

Sporten met astma

Het lijkt met inspanningsastma misschien tegenstrijdig om te gaan sporten omdat dit de aanval kan uitlokken. Toch is sporten – ook als je inspanningsastma hebt – juist heel goed. Om een aanval te voorkomen, is het wel belangrijk te beginnen met een rustige warming-up en preventief voor de training een pufje te nemen. Sowieso is het verstandig tijdens het sporten altijd medicijnen bij je te hebben. Mocht je onverhoopt toch benauwd raken, dan heb je altijd iets bij de hand. Vooral sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren zijn goed, denk hierbij aan joggen, fietsen en zwemmen. Vertel je sportbegeleider of sportgenoten van je astma. Mocht er wat gebeuren, dan zijn zij in ieder geval op de hoogte.

Tips

De warming-up is extra belangrijk. Een lange, gedegen, geleidelijke warming-up maakt de luchtwegen beter bestand tegen irriterende stoffen en verlaagt het risico op een astma-aanval. Houd daarnaast je conditie op peil. Intervaltrainingen zijn voor astmapatiënten uitermate geschikt omdat er tijdens dit type trainingen minder kans is op een aanval. En tot slot: vermijd rokerige ruimtes. Ook smog kan het risico op een aanval vergroten.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.astmafonds.nl.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

 

Bronnen: www.sportzorg.nl en Babette Pluim en Marc Safran (2009), Ace of Brace? Praktisch handboek over gezond tennissen. Arko Sports Media, Nieuwegein, ISBN 978-90-5472-089-8

Foto: Shutterstock.com

 

  • Datum: 09-11-2014
#Vraagenantwoord #Aandoeningen #Bewegen

Lees ook