De nieuwe allergenenwet, hoe ga ik daarmee om?

Dit werk doe je al jaren, en hopelijk met veel plezier. Het is niet de bedoeling dat de komst van de nieuwe allergenenwet dáárin verandering brengt. De borrel na afloop van een wedstrijd, ook wel de derde helft genoemd, is een moment waar iedereen naar uitkijkt. Wanneer jij en de vele andere vrijwilligers die bardiensten draaien in de sportkantine de juiste maatregelen nemen, worden risico’s voorkomen. Je zult zien, het zal al heel snel lijken alsof het nooit anders geweest is.

Allergenen

Wat zijn allergenen eigenlijk? Allergenen zijn eiwitten die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Mensen die allergisch of voedselintolerant zijn, kunnen na het consumeren van producten met een stof waarvoor zij allergisch zijn, overgevoelig reageren. In de onverpakte producten die in sportkantines worden verkocht, komen grofweg veertien allergenen voor: lupine, sulfiet, sesamzaad, mosterd, selderij, weekdieren, schaaldieren, melk (ook lactose), soja, noten (macadamianoten, pistachenoten, paranoten, pecannoten, cashewnoten, walnoten, hazelnoten en amandelen), pinda, vis, ei en granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt).

Gevolgen sportkantine

De nieuwe allergenenwet heeft pas gevolgen voor een sportkantine als er onverpakte producten verkocht worden, zoals bijvoorbeeld broodjes gezond, tosti’s en bitterballen. Op verpakte producten staat de informatie over allergenen namelijk op het etiket. Door de invoer van deze nieuwe wet zijn barmedewerkers in de sportkantine verplicht om de gasten te kunnen informeren over mogelijke allergenen die in het product zitten. Je kunt je gasten hierover mondeling informeren. Maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door ervoor te kiezen om een lijst toe te voegen aan de menukaart.

Lijst

Om duidelijk te maken welke onverpakte producten allergenen bevatten, heeft NOC*NSF een lijst opgesteld. Zeker in een sportkantine is het handig om zo’n lijst voorhanden te hebben, aangezien er veel verschillende vrijwilligers werken. Krijg je een vraag van een van je gasten, dan kun je de lijst erbij pakken. Loop de lijst van NOC*NSF van tijd tot tijd nauwgezet door op ontbrekende producten en vul hem eventueel aan met producten die jij verder nog verkoopt.

Tips

Hieronder vind je een aantal tips waarmee je het voor jezelf en andere vrijwilligers iets gemakkelijker maakt:

  • Hang de lijst van onverpakte producten met allergenen op een centrale plek, waar al het personeel hem kan raadplegen.
  • Voeg de lijst desgewenst toe aan de prijzenlijst, zodat je gasten alle informatie zelf kunnen lezen.
  • Voeg onderaan de prijslijst toe: “Heeft u een allergie? Meld het aan het barpersoneel.”
  • Het project ‘De Gezonde Sportkantine’ stimuleert en helpt sportverenigingen bij het aanbieden van de gezondere keuze in sportkantines. Wil je meer weten? Breng dan eens een bezoek aan www.gezondesportkantine.nl.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: NOC*NSF
Foto: Flickr/CC belgianchocolate

Publicatiedatum: 27-11-2014