Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Er zijn – natuurlijk – nog wel meer redenen om te gaan hardlopen. In dit artikel worden er vijf genoemd. Dus mocht je nog niet hardlopen: trek de (stoute) schoenen aan en begin!

Goed voor je hart

Hardlopen is goed voor je hart. Zo verlaagt het je bloeddruk en vermindert het de kans op diabetes en aderverkalking. Daarnaast verlaagt het je cholesterolgehalte. Het hart is een spier. Door hardlopen wordt die spier sterker gemaakt, waardoor je hart efficiënter gaat pompen door per slag meer bloed te verplaatsen. Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, wordt er meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht. In principe kan dat je leven met enkele jaren verlengen.

Beter denkvermogen én gemoed

Hardlopen bevordert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaat. Dit zorgt voor een gezonde geest. Hardlopen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je denkvermogen. Tijdens het hardlopen maken je hersenen verschillende stoffen aan. Eén daarvan is fenylethylamine. Deze stof helpt bij het vrijkomen van noradrenaline. Bij een tekort hiervan kan je je depressief gaan voelen. Als je vaak last van stress hebt, is hardlopen een goede oplossing. Tijdens het hardlopen maakt je lichaam namelijk ook de stof endorfine aan. Deze stof geeft je een geluksgevoel, waardoor je minder last van stress hebt.

Goed voor je lichaam

Door hard te lopen krijg je meer spiermassa en minder vet, wat zorgt voor een mooier silhouet. Ook voor je huid is hardlopen goed. Tijdens het hardlopen maakt je huid sneller de stof collageen aan, waardoor je huid steviger wordt. Daarnaast stimuleert hardlopen de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.

Goed voor vet verbranden


Met hardlopen verbrand je redelijk veel calorieën in verhouding met andere activiteiten; hardlopen is dan ook een goede manier om vet te verbranden. Met een halfuur hardlopen verbrand je al gauw zo’n driehonderd calorieën. Daarnaast neemt je spiermassa toe en neemt je vetpercentage af, wat voor een snellere verbranding van calorieën zorgt.

Goed voor je botten

Na je dertigste worden je botten steeds brozer. Dit komt doordat de dichtheid van je botten afneemt. Om dit proces te remmen, moet je je botten gaan belasten. Daar worden ze namelijk sterker van. Hardlopen is hiervoor een goede activiteit, omdat je botten je gewicht moeten dragen en dus belast worden. Als je regelmatig hardloopt, verklein je daarnaast ook nog de kans op osteoporose (botontkalking).

Wat het onderzoek van de Iowa State University betreft: het is wel van belang vol te houden. Het gezondheidsvoordeel was namelijk het grootst voor mensen die al meer dan zes jaar regelmatig de hardloopschoenen aantrokken.

Foto: Nationale Beeldbank

  • Datum: 01-11-2014
#Hardlopen #Motivatie

Lees ook