Trainen met een hartslagmeter

Voor elke sport of situatie is een geschikte hartslagmeter te koop. Je kunt ze grofweg indelen in drie categorieën, namelijk hartslagmeters met borstband, hartslagmeters zonder borstband en hartslagmeters voor specialistische toepassing.

Aanvankelijk waren alleen meters van de eerste categorie verkrijgbaar. Sporten met een hartslagmeter met borstband was de enige manier om de hartslaggegevens inzichtelijk te maken. Tegenwoordig zijn er ook slimme, kleine apparaatjes die veel handzamer zijn en net zo goed werken. Zij geven informatie over de afgelegde afstand, het aantal hartslagen per minuut en de gemiddelde hartslag gedurende het gehele traject. Sommige hartslagmeters kun je zelfs aansluiten op je computer, waarna je allerlei analyses kunt loslaten op de resultaten van je training.

 

De bekendste merken zijn Polar, Sigma Sport en Garmin. Deze bestaan uit een band die je om je borst doet in combinatie met een horloge of een app op je telefoon. De hartslagmeter stuurt de gegevens dan via bluetooth door naar het apparaat. De band om je borst meet je hartslag en op je horloge of app kun je de trainingsdata aflezen. Dit kunnen gegevens zijn als je hartslag op dat moment, je hoogst en laagst gemeten hartslag en/of je gemiddelde hartslag tijdens de training. Je hartslag loopt gelijk op met de intensiteit van de training. Aan de hand van je hartslag kun je dus ook de trainingsintensiteit bepalen.

Inspanningstest

Voordat je gaat trainen met een hartslagmeter moet je eerst weten hoe hoog je maximale hartslag is. Die is namelijk bij iedereen anders. Jouw maximale hartslag is genetisch bepaald en zegt dus niets over je prestatievermogen of over hoe fit je bent. Over het algemeen kun je je maximale hartslag berekenen door van het getal 220 je leeftijd af te trekken. Bij een sporter van 65 jaar kom je dan bijvoorbeeld uit op een maximale hartslag van 155, terwijl een 30-jarige sporter een hartslag van 190 zou mogen hebben. Dit is echter een schatting en kan dus behoorlijk afwijken van de daadwerkelijke hartslag.

Uiteraard zijn er ook nauwkeuriger manieren om je maximale hartslag te bepalen. Het meest precies is de maximale hartslag gemeten tijdens een maximale inspanningstest. Deze test kun je zowel bij een sportarts als bij een inspanningsfysioloog laten afnemen. Ga je een andere sport beoefenen? Dan is het belangrijk om de test opnieuw te doen. Je maximale hartslag verschilt namelijk per sport.

Waarom?

Maar waarom zou je trainen met een hartslagmeter? Op internet kun je toch voldoende trainingsschema’s vinden waarmee je uit de voeten kunt?

Allereerst zorgt het trainen met een hartslagmeter ervoor dat je gemotiveerd blijft om te sporten. De hartslagmeter is als het ware een trainingsmaatje, die je helpt om het maximale uit jezelf te halen.

Trainen met een hartslagmeter geeft je verder een schat aan informatie over je conditie en vooral over je voortgang. Je weet exact welke inspanning je levert en of je hard genoeg traint. Je kunt er heel doelgericht mee trainen, zonder al te zeer over je eigen grenzen heen te gaan.

Je kunt de hartslagmeter gebruiken als aanvulling op je trainingsschema. Wanneer je het door het schema voorgeschreven tempo aanhoudt, kun je normaal gesproken met een steeds lagere hartslag je trainingssessie afleggen. Op die manier weet je precies hoe snel je vorderingen maakt, wat je motivatie op peil houdt.

Sport verstandig

Let wel: de hartslagmeter is niet meer dan een hulpmiddel. Jij bepaalt of het verstandig is om je lichaam zwaarder te belasten. Heb je last van je lijf, doe dan niet slaafs wat je meter aangeeft, maar sport verstandig en voorkom daarmee blessures.

Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 30-11-2014