Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Minister Asscher van SZW wil daarom werkstress bespreekbaar maken en terugdringen. Ambassadeurs van de Check Je Werkstress Week zijn Leontien van Moorsel en Arko van Brakel. Bedrijven als ING, De Baak, Siemens en het Amphia Ziekenhuis besteden deze week aandacht aan werkstress.

Remedie

Een goede remedie tegen stress is sporten. Sporten is gezond en houdt je brein fit. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich vaak beter. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat het brein tijdens het bewegen zogenaamde neurotransmitters aanmaakt. Deze stofjes reguleren emoties en stemmingen van mensen. Neurotransmitters kunnen er dus voor zorgen dat je je minder gestrest voelt.

Stress beïnvloeden

Er is een aantal manieren waarop beweging stress (positief) kan beïnvloeden. Zo kun je door te bewegen minder nerveus worden. Na een bewegingsessie is er een verlaging van de hoeveelheid elektrische activiteit in gespannen spieren. Na het sporten ben je vaak minder gejaagd en hyperactief.

Ook zorgt beweging voor ontspanning. Eén beweegsessie kan 90 tot 120 minuten relaxatie opleveren. Sommigen noemen dit post-exercise euforie of endorfine respons. Vele neurotransmitters, niet alleen endorfine, zijn betrokken bij deze reactie. Ze zorgen ervoor dat je in een betere stemming komt en dat je je relaxed voelt.

Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je je beter voelt. Nadat je gesport hebt, voel je je vaak goed en positief over jezelf. Dat gevoel van eigenwaarde draagt bij aan stressvermindering.

Tot slot kan beweging zorgen voor een gezonder voedingspatroon. Mensen die regelmatig bewegen, eten ook vaak voedzamer. Goede voeding op haar beurt zorgt ervoor dat je lichaam beter met stress om kan gaan. 

Check Je Beweging

Tijdens de Check Je Werkstress Week staat er elke dag een ander thema centraal, vandaag is dat ‘Check Je Beweging’. Oud-wielrenner Leontien van Moorsel gaf een fietsclinic aan consultants van Accenture op de Zuidas te Amsterdam. Tijdens de spits gaf ze aan forenzen ook een fietsclinic op station Leiden. “Werkgevers moeten werknemers aansporen meer te gaan bewegen”, aldus Van Moorsel. “Ik ging tijdens mijn wielercarrière ten onder aan het moeten presteren.” Door de hoge prestatiedrang raakte ze naar eigen zeggen de balans kwijt in haar leven. Dit resulteerde in een eetstoornis. “Ik ging ten onder aan het moeten presteren en ik kon er niet goed over praten.” Erover praten en blijven bewegen was voor haar uiteindelijk de oplossing. “Het is belangrijk dat we in Nederland meer gaan bewegen. Het is een moment van ontspanning. Werkgevers moeten werknemers daarom aansporen meer te gaan bewegen. Het is belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan.”

Waan van de dag

Arko van Brakel, de andere ambassadeur van de Check Je Werkstress Week, is directeur van de Baak, centrum voor leiderschap en ondernemerschap van VNO-NCW. “In de huidige wereld gaan veranderingen sneller dan ooit tevoren. Dat levert extra druk op. Hoe ga je om met al die uitdagingen? Het beste is om ‘dicht bij jezelf’ te blijven. Maar hoe doe je dat in de waan van de dag? Positief omgaan met werkstress heeft direct te maken met het vergroten van werkplezier, en is een competentie die in de veranderende wereld geen luxe meer is, maar noodzaak.”

 

 

Zie www.checkjewerkstress.nl voor alle activiteiten van vandaag en morgen.

Heb jij last van werkstress? Doe de test.

 

Bronnen: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Baak

Foto: Dreamstime.com

  • Datum: 05-11-2014
#Arbeid #Preventie

Lees ook