Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Eric van der Veen, programmamanager van Stichting Sport & Zaken, nuanceert dat enigszins. “Het zal misschien onbewust meespelen bij het selectiebeleid. Veel belangrijker is het dat werkgevers steeds vaker investeren in de vitaliteit van hun werknemers. We zitten de hele dag. In de auto, tijdens een vergadering, achter de computer; we bewegen steeds minder. Nog geen vijftig procent van de medewerkers sport één keer per week. Dit heeft effect op onze vitaliteit en productiviteit. Welvaartziekten als diabetes en hart- en vaatziekten liggen op de loer. Daarnaast moeten we met z’n allen steeds langer doorwerken, nu al tot 67 jaar.”

Vitaliteit

Het is de vraag of een werkgever een rol moet spelen in de gezondheid van haar personeel of dat dit de verantwoordelijkheid is van de werknemer. De wetgeving schuift, om ziekteverzuim te voorkomen, steeds meer verantwoordelijkheid naar de werkgever. Het is logisch dat een werkgever daar op inspeelt en zorgt voor goede arbeidsomstandigheden, ergonomische werkplekken en secundaire arbeidsvoorwaarden die sporten (denk aan bedrijfsfitness) en gezond leven stimuleren. Een gezonde bedrijfskantine is een goed voorbeeld waar de werkgever een rol in kan spelen. Ook komen er steeds meer bedrijven met staanplekken, fietsen en zitballen in plaats van bureaustoelen.

Van der Veen vult aan: “Sport & Zaken ontwikkelt in samenwerking met sportbonden sportprogramma’s voor bedrijven om te werken aan de fitheid, productiviteit en betrokkenheid van werknemers. Dit doen we onder andere bij de gemeente Den Haag, Capgemini, Philadelphia, EY en diverse hogescholen.”

Verantwoordelijkheid

Ziekteverzuim is voor werkgevers een grote kostenpost. Daarnaast neemt de werkdruk in Nederland toe. Van der Veen: “Eén op de acht medewerkers ervaart stress. Minister Asscher lanceerde begin november nog een campagne over werkstress. Dertig procent van het ziekteverzuim is stressgerelateerd. Ruim de helft van alle werknemers geeft aan te sporten voor de mentale conditie; om het hoofd leeg te maken. In mijn optiek is de gezondheid van werknemers een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer. Wanneer het functioneren van de werknemers in het gedrang komt, zal de werkgever nadrukkelijker haar verantwoordelijkheid (moeten) nemen.”

Werkkostenregeling

Een goed alternatief voor gezond personeel is (binnenkort was) de fiets van de zaak. Vanaf januari 2015 worden de bedrijfsfiets en de bedrijfsfitnessregeling ingeperkt. Binnen de werkkostenregeling is het nog steeds mogelijk om werknemers belastingvrij voordeel te geven op een bedrijfsfiets of bedrijfsfitnessregeling, maar wel binnen een beperkt budget van 1,2% van de loonsom. Hieruit moeten ook de bedrijfsuitjes en kerstgeschenken betaald worden, zodat er minder mogelijkheden zijn.

Foto: Shutterstock.com

  • Datum: 25-11-2014
#Arbeid #Bewegen

Lees ook