Elfstedentocht voor iedereen?

Alle leden mogen in 2016 de Elfstedentocht rijden – tenminste, als het aan het bestuur van Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden ligt. Tot nu toe mogen alleen leden met startrecht elk jaar het ijs op en maken leden die een startkans hebben enkel in een even of oneven jaar kans om aan de startlijn te verschijnen. Als het nieuwe beleid wordt doorgevoerd, vervallen deze regels en mogen alle ruim 30.000 leden van Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden deelnemen.

Aanpassingen

Het bestuur van Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden kreeg de afgelopen jaren veel vragen over het gevoerde beleid. Er heerste vooral grote onzekerheid onder de leden met een startkans over de vraag of ze nou wel of niet het ijs op mochten. Uit het bestuursbeleid van 1997 bleek dat het leden- en startbeleid na de volgende Elfstedentocht onder de loep zou worden genomen. Inmiddels is de Elfstedentocht zeventien jaar geleden voor het laatst gereden en heeft het bestuur besloten om opnieuw naar het beleid te kijken.

Als alle leden mogen deelnemen, zullen er wel de nodige aanpassingen gedaan moeten worden. Voorzitter Wiebe Wieling kan nog niet precies zeggen om welke aanpassingen het gaat. Wel is duidelijk dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheid om eventueel gespreid te starten of om een tweede startplaats te creëren. Ook zal waar nodig de route aangepast moeten worden en zullen stempelprocessen bij de stempelposten veranderd moeten worden. Het plan om in 2016 alle leden te laten starten zal in december tijdens de algemene ledenvergadering aan de leden worden voorgelegd, met de mogelijkheid dit verder te onderzoeken.

Uitdaging

“Het is een eerlijk plan”, vindt trouwe Elfstedentochtrijder Thijs Leeman. “Wel moeten ze de bottleneck goed weten te organiseren.” Leeman zal met zijn startnummer geen last hebben van het slechter wordende ijs, maar dat geldt niet voor iedereen. “Ik kan me voorstellen dat het een nadeel is als je achteraan start.” De kennis over de draagkracht van het ijs is de afgelopen jaren echter sterk verbeterd. Leeman: “Het ijs kan de rijders prima aan. De uitdaging is meer om het publiek en de zwartrijders van het ijs weg te houden.”

Wachtlijst

Het zal nog een jaar duren totdat het bestuur een definitieve beslissing neemt. Tot die tijd onderzoekt het alle consequenties en mogelijke obstakels aandachtig. Als na dit jaar blijkt dat het niet mogelijk is om alle leden te laten starten, blijft het beleid ongewijzigd. Mocht de winter van 2014/2015 streng genoeg zijn om weer eens een Elfstedentocht te kunnen laten plaatsvinden, dan geldt nog het huidige leden- en startbeleid.

Op dit moment telt de vereniging 30.000 leden. Van hen heeft dertig procent startrecht en zeventig procent startkans. Als het beleid wordt doorgevoerd, gelden de nieuwe startregels alleen voor leden die vóór 1 juni 2014 lid zijn geworden. Leden zich die na deze datum hebben aangemeld, komen op een wachtlijst en mogen meedoen als bestaande leden onverhoopt de ijzers niet kunnen onderbinden.

Het wachten is nu nog op veel ijs en kou. Met onderstaand filmpje kom je in elk geval wel al helemaal in de Elfstedentochtstemming.

Bron: Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden
Foto: ANP Photo

Publicatiedatum: 19-11-2014