Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Er valt over te discussiëren of Batmanghelidj gelijk heeft. Desalniettemin is het goed om water te drinken, en wel om meerdere redenen. Water voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Water heb je dagelijks nodig en is daarom onderdeel van de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Het is aan te raden dranken te kiezen zonder toegevoegde suikers of alcohol. Water en koffie en thee zonder suiker of melk hebben de voorkeur.

Voedingsstoffen

Door het drinken van water worden de voedingsstoffen naar onze cellen vervoerd en de afvalstoffen weer afgevoerd. Verder helpt water het lichaam bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. De hersenen hebben veel zuurstof nodig. Als je genoeg water drinkt, krijgen je hersenen alles wat het nodig heeft. Drink je te weinig, dan functioneer je mentaal ook slechter.

Als je te weinig water drinkt, zijn daarnaast je nieren niet in staat je bloed te zuiveren en om de afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen worden dan opgeslagen in je lever. Dit kost je extra energie, met moeheid als gevolg.

Dorstlesser

Water is een uitstekende dorstlesser. Het bevat geen calorieën, en wordt daarom toegestaan in elk dieet. Door het drinken van water onderdruk je je hongergevoel, waardoor je dus ook minder gaat eten. Bijkomend voordeel van water drinken is dat je stofwisseling drie procent sneller gaat, waardoor je meer vet verbrandt. Door water te drinken, wordt je lichaam op een gezonde manier voorzien van vocht. Daarnaast heeft water een zuiverende functie en zorgt het voor een optimale spijsvertering. Het zorgt er ook voor dat je een strakkere en jongere huid krijgt. Tevens zal je huid egaler zijn en mooier van kleur. 

Meer energie

Als je hoofdpijn hebt, kan dat betekenen dat je te weinig hebt gedronken. Hoofdpijn is namelijk een symptoom van uitdroging. Als je dorst hebt, ben je eigenlijk al uitgedroogd; en dit kan leiden tot uitputting, duizeligheid en andere nare symptomen. Als je een paar glazen water drinkt, worden je uitgedroogde cellen weer met water aangevuld. Je zult je dan snel een stuk energieker voelen.

Wil je, na het drinken van alcoholische dranken, voorkomen dat je de volgende ochtend last hebt van hoofdpijn? Drink dan voordat je naar bed gaat twee glazen water en je zal er een stuk minder last van hebben.

Foto: Flickr CC Louis du Mont

  • Datum: 27-11-2014
#Tipvandeweek #Sportweetje

Lees ook