De banaan: supersportfruit!

In bananen zitten veel koolhydraten die voor energie zorgen. Na het eten van twee bananen heb je genoeg energie voor een sportieve training van maar liefst negentig minuten. Maar ook na afloop van zo’n inspannende activiteit is het slim om een banaan te eten. Deze zorgt ervoor dat de glycogeenvoorraden in je spieren weer worden aangevuld.

Suikers

Bananen bevatten natuurlijke suikers. Hierbij moet je denken aan glucose en fructose. De direct merkbare energie die je krijgt door het eten van een banaan komt door de glucose, dat om deze eigenschap een snelle koolhydraat wordt genoemd. Van fructose merk je niet zo snel effect. Dit komt omdat het eerst in de lever moet worden omgezet naar glucose, dat wel voor die merkbare energieboost zorgt. Fructose is dan ook een grotere belasting voor je lichaam dan glucose.

De hoeveelheid glucose die een banaan bevat, geeft dezelfde hoeveelheid energie als een sportdrankje. Bananen bevatten echter gezondere suikers dan sportdranken. De keuze is dus snel gemaakt!

Koolhydraten

De reden dat sommige sporters de banaan uit hun voedingspatroon schrappen, is omdat verschillende diëten ervan uitgaan dat het eten van bananen, dus het nuttigen van snelle koolhydraten, zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze zou dan ook nog een verhoogde insulineafgifte met zich meebrengen, wat de opname van voedingsvetten bevordert.

Gezond of niet?

Bananen zijn, net als andere fruitsoorten, een vitaminebom en dus zeker gezond. Ze zitten boordevol vitamine B6 en C, kalium en foliumzuur. De enige aanleiding waardoor mensen denken dat bananen ongezond zijn, is omdat ze glucose en fructose bevatten, maar vergeet niet dat dit in veel meer producten zit. Dit is dus zeker geen reden om de banaan van je boodschappenlijst te schrappen.

De meest effectieve momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn ’s ochtends na het opstaan, of zo’n zestig tot dertig minuten voor of meteen na een intensieve work-out.

Wist je trouwens dat bananen ook nog eens gelukkig maken? Ze maken een stofje aan in je hersenen dat voor een tevreden gevoel zorgt. Gewoon gaan met die banaan dus!

Bron: Sportflock
Foto: Flickr/CC irmajacobs

Publicatiedatum: 21-11-2014