Is sporten slecht voor je gebit?

Dit klopt gedeeltelijk. Als je een sporter bent die geneigd is regelmatig sportdranken te gebruiken en vaak tussendoortjes neemt, moet je extra oppassen voor tanderosie. Gelukkig zijn er manieren om het risico op tanderosie te verkleinen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is onomkeerbare slijtage van het tandglazuur of wortelcement die wordt veroorzaakt door zuren uit het eten of drinken of uit de maag. Deze zuren maken het harde tandweefsel tijdelijk zachter. Speeksel kan de zuren neutraliseren en het glazuur weer langzaam harder maken, maar hiervoor moet het wel de tijd krijgen. Een regelmatig gebruik van sportdranken en tussendoortjes vergroot het risico op tanderosie. Het gaat er namelijk in de eerste plaats niet om hoeveel zure producten je eet of drinkt, maar belangrijker is nog hoe vaak je deze producten gebruikt en hoelang je ze in de mond houdt. Voedingsmiddelen die tanderosie bevorderen, zijn fris- en sportdranken, vruchtensappen, aangezuurde levensmiddelen en vitamine C-zuigtabletten.

Tanderosie herkennen

Tanderosie kun je zelf goed herkennen. Doordat het tandglazuur dunner wordt of zelfs geheel verdwijnt, kan het lichtgeel gekleurde tandbeen zichtbaar worden. Dat betekent dat de tanden geler worden. Ook komt het voor dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken, doordat die gemaakt zijn van metaal en composiet en, in tegenstelling tot het tandglazuur, niet door het zuur worden aangetast. Daarnaast kun je tanderosie herkennen aan het kleiner worden van tanden en kiezen. Vooral bij de voortanden kan dit goed zichtbaar zijn. Tot slot kunnen tanden en kiezen, als het tandbeen bloot komt te liggen, extra gevoelig worden voor warm en koud eten en drinken.

Risico verkleinen

Gelukkig zijn er ook manieren om het risico op tanderosie te verkleinen:

  • beperk het aantal keren dat je eet en/of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en neem daarnaast maximaal vier keer iets tussendoor;
  • eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit;
  • houd zure voedingsmiddelen en dranken zo kort mogelijk in de mond;
  • drink het liefst met een rietje;
  • zuig niet op een zuur snoepje of andere zure producten;
  • spoel direct na gebruik van zure voedingsmiddelen de mond met water of melk of kauw op een suikervrije kauwgom. Doe dit ook nadat je van je sportdrank hebt gedronken;
  • wacht na het nuttigen van zure dranken en voedingsmiddelen minstens een uur voordat je je tanden poetst;
  • als je bij het ontbijt vruchtensap wilt drinken, poets dan bij voorkeur de tanden voor het ontbijt;
  • gebruik een fluoridehoudende tandpasta;
  • gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te hard;
  • vraag eventueel advies aan een mondhygiënist, tandarts of (sport)diëtist. Een (sport)diëtist kan een voeding samenstellen die vriendelijker is voor je gebit.

Als je deze tips opvolgt, is de kans groot dat je tanderosie kan voorkomen. Laat dit dus ook vooral geen belemmering zijn om te gaan sporten.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets (2012), Sportvoedingsatlas. Een wereld te winnen. Arko Sports Media, Nieuwegein. ISBN 978-90-5472-181-9
Foto: Flickr/CC Oxfordian

Publicatiedatum: 15-10-2014