Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Sportgemeente van het jaar – dat word je niet zomaar. De jury van de verkiezing roemt Tilburg om haar visie en doorzettingsvermogen. Het sportbeleid zit stevig in elkaar en kent een goede wisselwerking met andere beleidssectoren. Zo hecht Tilburg veel waarde aan de connectie tussen sport en onderwijs en vervult de gemeente een belangrijke rol als regisseur in de samenwerking tussen sportverenigingen, ondernemers en topsporters. Gezamenlijk houden zij de sport voor iedereen haalbaar en betaalbaar. De stad beschikt over een mooi aanbod van voorzieningen, kan bogen op een goede sportdeelname en heeft een heldere visie op hoe sport in tijden van crisis kan overleven. Aldus het juryrapport.

Vergrijzing

Tilburg telde op 1 januari 2014 ruim 56.000 inwoners van 55 jaar en ouder, van wie er circa 32.000 ouder waren dan 65 jaar. Met de vergrijzing neemt dit aantal in rap tempo toe. Tilburg wil ouderen zo lang mogelijk actief en gezond laten deelnemen aan de maatschappij. Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Sport kan ervoor zorgen dat zij het gevoel hebben dat ze erbij horen. Daarbij komt dat fitte ouderen nu eenmaal minder een beroep doen op de gezondheidszorg.

Speerpunt in het Tilburgs sportbeleid is dan ook te zorgen voor een betaalbaar aanbod van bewegingsactiviteiten op wijkniveau voor inwoners van 55 jaar en ouder. Een bezoek aan Sportintilburg.nl leert dat de stad inderdaad een breed sportaanbod kent voor de oudere sporter. Uit de sportnota Samenspel (2011-2016): “Het gaat om leuke en aantrekkelijke activiteiten die zowel fysiek als sociaal laagdrempelig zijn” en die “zo veel mogelijk dichtbij (wijkniveau) worden georganiseerd”.

In de praktijk

Wat houdt dat sportaanbod op maat concreet in? Tilburgers van 55 jaar en ouder kunnen met korting zwemmen en schaatsen. Zij kunnen hun conditie verder op peil houden met het project Wandelen in de wijk. Deelnemers komen in contact met andere wijkbewoners en werken tegelijkertijd aan hun conditie – een waardevolle combinatie.

Daarnaast is er een Sport en beweegwijzer, waarin alle sport- en beweegmogelijkheden overzichtelijk per wijk en per accommodatie zijn gerangschikt. In één oogopslag wordt duidelijk wat er in de wijk allemaal te doen is, op welke locaties, waar die zich bevinden en wie de activiteiten organiseert. Voor de 65-plusser is er het programma Meer Bewegen voor Ouderen, waarvan de activiteiten eveneens in de Sport en beweegwijzer te vinden zijn.

Voor de doelgroep 65-75 jaar biedt de gemeente gratis fittesten aan, bestaande uit tien onderdelen: een vragenlijst, bloeddruktest, lengte- en gewichtsmeting, vetpercentagemeting, longfunctietest, oog- en handcoördinatietest, knijpkrachttest, zit- en reiktest, schouderlenigheidstest en een uithoudingstest. De uitkomst kan mensen helpen bij het kiezen van een beweegactiviteit. De gemeente verzorgt ook nog beweegarrangementen, waarbij ouderen in een aantal lessen verschillende kanten van bewegen en gezondheid verkennen.

Ook voor de 55-plusser is Tilburg dus met recht een sportactieve gemeente te noemen.

Geen Tilburger?

Op Sport.nl vind je alle aanbieders van sport- en beweegactiviteiten in jouw omgeving. Geef je postcode in en de sport van jouw keuze en je kunt aan de slag. Of kijk eens op de website van jouw gemeente.

 

Bronnen: www.sportgemeentevanhetjaar.nl, beleidsnota Samenspel, www.tilburg.nl, ww.sportintilburg.nl

Foto: Flickr CC Angelo Romano, Vereniging Sport en Gemeenten

  • Datum: 06-10-2014
#Beleid #Ouderensport #Bewegen

Lees ook