Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Tennissen kan op verschillende ondergronden. De meest bespeelde ondergronden zijn gravel, gras en hardcourt. Hierop wordt vooral buiten getennist. Binnen zijn tapijt en indoor hardcourt veelvoorkomende ondergronden.

Snel spel

Het type baan waarop je tennist, is van grote invloed op je spel en op de stuit van de tennisbal. Waar de bal op gravel hoog opstuit en topspin een maximaal effect heeft, is dat heel anders op tapijt en hardcourt. Daar stuit de bal laag op en schiet hij sneller door, en heeft een slice veel effect.

Over het algemeen is binnen sprake van een betonnen ondergrond. Het voordeel van tapijt is dat het zachter is dan hardcourt en dus minder blessures oplevert. Het nadeel is dat tennissers er nauwelijks over kunnen glijden. Speleigenschappen van tapijt zijn een hoge stuit, een redelijke snelheid en veel wrijving met de bal.

Indoortennis gaat dus veelal sneller dan tennis op gravelbuitenbanen. Op een dergelijke harde ondergrond komen de ballen veel harder op je af en is het spelen een ware aanslag op knieën en pezen. Het is dan ook raadzaam om de eerste paar keer dat je binnen tennist wat korter te spelen dan anders, zodat je lichaam kan wennen aan het snelle spel.

Warming-up

Hoewel moderne tennishallen doorgaans verwarmd zijn, kan het klimaat in de oudere accommodaties te wensen overlaten. Hoe het ook zij, neem de tijd voor een goede warming-up en kleed je tijdens het opwarmen wat warmer aan. Zorg ervoor dat je na het tennissen niet te snel afkoelt.

Noppen en zolen

Goed schoeisel is belangrijk, zeker ook op de binnenbaan. Zo voorkom je blessures. Het beste is om meerdere paren tennisschoenen in de kast te hebben staan, zodat je je schoeisel kunt aanpassen aan het type baan waarop je speelt.

In alle gevallen geldt dat de zool essentieel is. Speel je op gras, gravel en hardcourt, dan kies je voor schoenen met een zool met een combinatie van een visgraatprofiel en een noppenprofiel. De slijtzool moet goed waterabsorberend zijn als er in de regen wordt gespeeld. Dit voorkomt uitglijden. Hoe meer profiel een zool heeft, hoe stroever de schoen wordt. Dat is een voordeel op banen waarop je snel gaat glijden.

In de zaal zijn de banen meestal stroever en is het droog. Profiel is daar minder belangrijk. De harde ondergrond vraagt echter wel om een schoen die de schok goed absorbeert. In een goede schoen schuiven je voeten niet en sta je stabiel. Denk er bij de aanschaf van zaalschoenen aan dat het in sommige tennishallen niet is toegestaan om te spelen op schoeisel met een donkere zool.

Neem deze adviezen in acht en vergroot je kans op een blessurevrij binnenseizoen!

Foto: Flickr/CC yuan2003

  • Datum: 10-10-2014
#Tennis #Accommodaties #Materiaal #Blessures #Preventie

Lees ook