Stap voor stap naar minder pijn bij artrose

Dat het belangrijk is om in beweging te blijven als er eenmaal artrose is geconstateerd, was al bekend. Het is goed voor de gewrichten en het kraakbeen, zorgt ervoor dat de pijn afneemt en helpt om op gewicht te blijven. Tot nu toe dacht men daarbij vooral aan regelmatig sporten en oefeningen doen. Onbekend was of het dagelijkse loopje met de hond of de lunchwandeling hetzelfde effect heeft.

Beweeg je fit

Volgens wetenschappers van Boston University is dat wel degelijk het geval. Zij onderzochten de relatie tussen het gewone, dagelijkse bewegen en het ontstaan van beperkingen door knieartrose. En wat bleek? Hoe meer je loopt, hoe minder kans je hebt op het ontwikkelen van artrosegerelateerde beperkingen.

Hoewel artrose geen ouderdomsziekte is en het op elke leeftijd kan optreden, wordt de kans erop wel groter met het ouder worden. Van de 55-plussers heeft ongeveer 20% symptomen van artrose. Knieartrose is onder ouderen de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van problemen met lopen en traplopen.

Ideale aantal stappen

De onderzoekers vergeleken het gemiddelde aantal stappen per dag van 1.788 mensen met beginnende knieartrose (gemiddelde leeftijd 67 jaar en 60% vrouw) met de lichamelijke problemen die de deelnemers twee jaar later hadden ontwikkeld. Er bleek een verband tussen elke 1.000 stappen meer en de afname van het ontstaan van beperkingen. Bij 6.000 stappen per dag bleek de kans op het ontwikkelen van lichamelijke problemen het kleinst. Deze hoeveelheid dient nog wel verder onderzocht te worden, zo geven de onderzoekers aan. Hun advies is om te beginnen met ongeveer 3.000 stappen per dag en de dagelijkse wandeling geleidelijk te vergroten tot het ideale aantal van 6.000 stappen.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren, wat zorgt voor pijn. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar doet zich vooral voor in knieën, nek, onderrug, heupen, duim, vingers en grote teen.

Wil je meer weten over artrose? Ben je benieuwd welke sporten bij uitstek geschikt zijn voor mensen met artrose of ben je op zoek naar beweegtips? Breng dan een bezoek aan de website van het Reumafonds.

Bron: Reumafonds

Publicatiedatum: 05-10-2014