Sneller, hoger, sterker met vitamine Z

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. De zon is de belangrijkste bron: onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert onze voeding vitamine D. Vooral vette vis, zoals haring, zalm en makreel, voorzien ons van vitamine D. Dat geldt, hoewel in veel mindere mate, ook voor vlees en eieren. Tot slot zijn er allerlei producten op de markt waaraan vitamine D is toegevoegd.

Sneller, hoger, sterker

Een aantal Griekse wetenschappers onderzocht onder leiding van Nikolaos E. Koundourakis gedurende een periode van zes weken twee profteams buiten het competitieseizoen. Met gerichte sprongen en korte sprints werden de prestaties, zuurstofopname en bloedwaarden gemeten en vastgelegd. De studie toonde aan dat een hoger vitamine D-niveau in het bloed meer snelheid, meer springkracht en meer uithoudingsvermogen geeft bij profvoetballers die geen extra suppletie krijgen.

Zonnen op recept

Voetbalclub PSV is al actief bezig met de voordelen die vitamine D te bieden heeft. Rolf Timmermans, clubarts en hoofd medische staf bij de Eindhovense club: “Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Het is essentieel voor een goede werking van de spieren. Ik zie in de dagelijkse praktijk dat een tekort aan vitamine D sneller spierproblemen kan veroorzaken, zoals krampen en spierverrekkingen”, aldus Timmermans. De clubarts zorgt dat het vitamine D-niveau van zijn spelers op peil blijft. Omdat het vanwege onvoldoende UVB-straling in Nederland niet mogelijk is gedurende de wintermaanden genoeg vitamine D aan te maken middels blootstelling van de huid aan zonlicht, laat PSV zijn spelers gebruikmaken van de zonnebank. “Dat raad ik andere sport- of voetbalclubs ook aan, mits er goed gekeken wordt naar het huidtype van de spelers en een persoonlijk zonschema wordt opgesteld, zodat zij wel verstandig zonnen.”

De voetballers van PSV maken al enige tijd gebruik van de zonnebank om hun vitamine D-niveau aan te vullen

Ad Brand, woordvoerder van Sunlight Research Forum, is enthousiast over de onderzoeksresultaten. Het doel van zijn organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling. “Het Griekse onderzoek bewijst dat vitamine D een positieve rol speelt bij atletische prestaties en zuurstofopname bij profvoetballers. Een interessante conclusie. Zeker wanneer je bedenkt dat iedere verbetering in prestatie een positief effect kan hebben op de uitslag van een wedstrijd of competitie. Dat is wellicht de reden dat een voetbalclub als PSV, maar ook Manchester United, zonnebanken gebruikt om spelers beter te laten presteren”, aldus Brand.

Breedtesport

Ook voor de recreatieve sporter is het raadzaam om op zijn vitamine D-niveau te letten. Met name in de wintermaanden, als de laagstaande zon en een dikke laag kleren de productie van vitamine D in de weg staan, kan het geen kwaad om wat extra de zon op te zoeken of wat meer vitamine D-rijk voedsel te nuttigen. Zeker als je ouder wordt, want dan is je huid minder goed in staat om zonlicht om te zetten in deze vitamine. Ga dus wanneer het ook maar even kan naar buiten en zet vooral in de winter wat vaker een stukje vette vis op het menu.

Bronnen: Sunlight Research Forum
Foto: Flickr/CC Rishi Bandopadhay en ANP Pers Support

Publicatiedatum: 24-10-2014