Nieuw wandelonderdeel: geocaching

Over de gehele wereld verspreid liggen circa 2,3 miljoen geocaches en er zijn meer dan 6 miljoen beoefenaars van deze nieuwe tak van sport, de zogenoemde geocachers. Geocaching is een avontuurlijke manier om plekken te verkennen.

Wat is geocaching?

Het basisidee van geocaching is om door middel van een gps-apparaat verborgen minicontainers te vinden; zogenaamde ‘geocaches’. Geocaching is een avontuurlijk spel voor gps-gebruikers. Het is te vergelijken met schatzoeken (in het Engels cache hunt). Personen en organisaties/verenigingen verstoppen caches. Op speciale websites vermelden ze vervolgens de locaties van deze caches (hun exacte positie wordt vermeld). Andere gps-gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden. Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache, oftewel schat, z’n geheimen prijs en ontvangt de vinder een variëteit aan beloningen. Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Geocaching en SW4D

Van 14 tot en met 17 oktober vond de zevende Sallandse Wandelvierdaagse plaats. Deelnemers konden langs de 20, 30 en 40 km-routes geocaches ontdekken. De combinatie geocaching en wandelen is bedacht door vrijwilliger (en zelf enthousiast geocacher) Jan Willem Jonker. “Sinds enkele jaren zijn mijn vrouw en ik gegrepen door geocaching. Het is zeer eenvoudig én enorm uitdagend.” Elke ochtend werden de coördinaten vrijgegeven van twee locaties langs de routes. Met behulp van de gegevens die men op deze twee locaties kon vinden, kon men op de vierde dag ‘de bonus’ opsporen. Degenen die deze bonuscache vonden, maakten kans op een gratis startkaart voor de achtste editie van de Sallandse Wandelvierdaagse in 2015. Volgens de organisatie van de SW4D waren de deelnemers enthousiast over het nieuwe element.

Startklaar

Om te kunnen geocachen moet je beschikken over een gps-apparaat of smartphone met een geocache-app (deze is meestal gratis). Nieuwsgierig geworden naar geocaches bij jou in de buurt? Bezoek dan voor meer informatie een van de sites van Stichting Geocaching Nederland:

Bron: KNBLO-NL/SW4D
Foto: Flickr/CC Johan Larsson

Publicatiedatum: 20-10-2014