Kinderroeiboot wint Nationale Sport Innovatie Prijs

De roeisport toegankelijker maken en verbreden, dat is de achterliggende drijfveer van Cees van Bladel en Lenneke de Voogd, oprichters van Volans Rowing. Jongeren vormen daarbij een belangrijke doelgroep. Het begon echter allemaal bij de volwassen roeier.

Het Nieuwe Roeien

Drie jaar geleden, tijdens het WK onder 23 jaar in Amsterdam, introduceerde Volans Rowing de Volans²: een compacte, lichte skiff (eenpersoonsroeiboot) die je op de auto kunt vervoeren en die het mogelijk maakt om op een sportieve manier van de vrijheid van het water te genieten. Waar, wanneer en zo vaak als je maar wilt. “Het Nieuwe Roeien”, zo noemen de bedenkers het. Opvallend aan de Volans² is de sliding rigger: niet het stoeltje beweegt op en neer door de boot, maar het deel met de riemen.

Fun

Op basis van de positieve ervaringen met de Volans² heeft Volans Rowing de Volanskids ontwikkeld, samen met de Nederlandse roeibond, InnoSportNL, TU Delft, VU Amsterdam, de Haagse Hogeschool en enkele gespecialiseerde bedrijven. De boot is 4,40 meter lang, met grepen en een stootrand voor makkelijk handling door de kinderen zelf. Ook de sliding rigger en de riemen zijn op maat van de doelgroep ontworpen.

“Op dit moment zijn er verder eigenlijk weinig of geen goede mogelijkheden voor jongere doelgroepen om sportief te (leren) roeien”, stellen Van Bladel en De Voogd. “Het roeimateriaal is ontworpen en gemaakt voor volwassenen en de programma’s zijn sterk gericht op trainen en minder op spel en fun.”

Prijs

Als winnaar ontvangt Volans Rowing een geldbedrag van 5.000 euro, eenzelfde bedrag aan adviesuren en nog eens 5.000 euro aan advertentieondersteuning. De Nationale Sport Innovatie Prijs, een initiatief van de stichting Sports and Technology en InnoSportNL, werd uitgereikt tijdens het Nationale Sportinnovatie Congres. Uit 44 inzendingen waren drie finalisten gekozen. Achter winnaar Volanskids eindigde de Fantastick, een hockeystick voor kinderen van 4 tot 7 jaar, als tweede. Het interactieve speltoestel Memo van het bedrijf Yalp werd derde.

Leuk voor de (klein)kinderen?

De Volanskids is nog maar kort op de markt: het eerste exemplaar is eind augustus ten doop gehouden tijdens het WK roeien in Amsterdam. Iets voor de (klein)kinderen wellicht? Voor een kleine 3.000 euro mag de boot mee op de auto.

Bron en foto: Volans Rowing

Publicatiedatum: 18-10-2014