Eén momentje voor een bewuste keuze‚Ķ

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een springersknie (ook wel jumpersknee genoemd) is een chronische blessure van de knieschijfpees, die meestal ontstaat door overbelasting. Het komt vaak voor bij sporters die veel springen, zoals volleyballers, handballers en basketballers.

Symptomen zijn een stekende pijn, gevoeligheid en soms een lichte zwelling aan de onderkant van de knieschijf. Bij sommige bewegingen, zoals het volledig buigen of krachtig strekken van de knie, wordt de pijn erger. Je kunt niet meer goed hurken, knielen, ver uitstappen, springen, rennen, sprinten of serveren. Ook na het sporten houd je vaak last van een zeurende pijn.

Ongeveer tien procent van de basketballers, volleyballers en handballers kampt met deze blessure. Onder topspelers heeft meer dan dertig procent er last van.

Onderzoek

Uit onderzoek van sportartsen en bewegingswetenschappers van het Sportmedisch Centrum UMCG is gebleken dat een patellabandje of sporttape soelaas biedt voor sporters met een springersknie. Het helpt met name als de knie zwaar belast wordt, zoals tijdens springen of squatten. Een patellapeesbandje vermindert de druk op de pees bij de aanhechting van de knieschijf.

Met deze resultaten is voor het eerst wereldwijd aangetoond dat de genoemde hulpmiddelen daadwerkelijk effect hebben bij sporters met een springersknie. Tijdens het onderzoek, dat financieel mede mogelijk werd gemaakt door ZonMW, voerden sporters met een springersknie drie functionele testen uit, waarbij ze moesten aangeven hoeveel pijn ze voelden. Afwisselend droegen de sporters een patellabandje, sporttape, placebotape of niets. Daarna droegen sporters een week lang tijdens hun normale sportactiviteiten een hulpmiddel, zoals een patellabandje of sporttape, waardoor het onderzoek ook iets kon zeggen over de effecten wanneer er gesport werd. Uit beide delen van het onderzoek bleek dat zowel het patellabandje als sporttape voor pijnvermindering zorgt.

Bandje of tape?

De onderzoekers van het Sportmedisch Centrum van het UMCG maakten ook een vergelijking tussen beide hulpmiddelen. Het patellabandje blijkt iets effectiever te zijn tegen pijn dan sporttape. Dit kan komen doordat het bandje iets gemakkelijker door de sporters is aan te brengen dan de tape. Tijdens de studie zijn er wel grote individuele verschillen tussen deelnemers gevonden.

Aan dit onderzoek naar de jumpersknee deden bijna honderd sporters met pijnklachten mee. De metingen voor het onderzoek vonden plaats in Groningen, Zwolle, Utrecht en Arnhem. De resultaten van dit onderzoek zijn medio oktober aangeboden aan volleybalbond Nevobo en de Nederlandse Basketball Bond.

Toekomst

Het Sportmedisch Centrum van het UMCG houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar overbelastingsblessures. Binnenkort start een studie naar het effect van het gebruik van hulpmiddelen als patellabandjes en sporttape op de peesstructuur, waarbij wellicht ook de langere termijn in ogenschouw wordt genomen. De uitkomsten van deze studies zijn over enkele jaren te verwachten.

Voorbehoud

Het nut van tapes mag dan bewezen zijn bij klachten als een springersknie, ze bieden niet de ultieme oplossing. Voor een duurzaam herstel is een breder revalidatieprogramma noodzakelijk, met daarin plaats voor voldoende rust en op termijn krachttraining en actieve stabiliteitstraining.

Bronnen: UMCG
Foto: Flickr/CC KLM volleyball

  • Datum: 29-10-2014
#Tipvandeweek #Preventie #Blessures

Lees ook