Eerste 2521 Gewoon Zwemmen-bad geopend

Voorafgaand aan de opening organiseerde de Alblasserdamse zwemvereniging Z&PC Wiekslag schoolzwemkampioenschappen voor alle basisscholen uit de gemeente Alblasserdam. De finalisten mochten bij de officiële opening zwemmen. De finale vond plaats in een echte zwemarena. De finalisten streden ook om het eerste baanrecord in het nieuwe bad. Pieter van den Hoogenband gaf het startschot bij de finale, waarmee het zwembad officieel geopend werd. 

Uitgangspunten

De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed. Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen, zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept. Het concept is uniek vanwege de lagere kosten, de duurzaamheid en het maatschappelijke ondernemerschap zonder winstoogmerk. De lagere kosten worden onder andere bewerkstelligd door de slimme bouwmethode en de actieve inzet van de verenigingen en een beheersstichting bij de exploitatie van het zwembad.

Exploitatie

Jan Kossen, algemeen directeur van de KNZB: “De aanleiding voor de ontwikkeling van dit concept is het structurele tekort aan geschikt zwemwater voor zwemverenigingen. Dit tekort belemmert de groei en professionalisering van de zwemsport. Het uitgangspunt was een zwembadconcept te ontwikkelen als antwoord op de steeds duurder wordende zwemvoorzieningen, waarbij ook verenigingen een rol spelen in de exploitatie. Het 2521-concept is een van de mogelijke oplossingen in het zwembadaccommodatievraagstuk. De mate van participatie van een vereniging kan variëren van een paar uur sleutelhuur tot en met een stichting (zoals in Alblasserdam), die een eigen manager in dienst neemt.”

Binnen- en buitenland

Het concept is – nu al – een succes. Sander ten Broek, directeur 2512 Gewoon Zwemmen: “Op dit moment zijn wij in Almere aan het bouwen. In Culemborg loopt de aanbestedingsprocedure voor het derde project. Daarnaast zijn wij met tientallen gemeenten in overleg. Velen komen nu ook kijken in Alblasserdam. Ook in het buitenland hebben wij het concept uitgerold, zo zijn we in Rees (Duitsland) en Wroclaw (Polen) aan het bouwen. In Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk starten binnenkort ook de eerste projecten.” Ten Broek laat weten ook zeker aan de oudere doelgroepen gedacht te hebben. “Met dit bad is er ook aan 45- en 46-plussers gedacht. Het is een bad om in te bewegen. In de meeste baden zullen er de hele dag door ten minste twee banen beschikbaar zijn voor banenzwemmen en er zijn (ook voor oudere zwemmers) doelgroepactiviteiten.”

Goed doel

De opening van het eerste 2521-bad was gekoppeld aan het goede doel Spieren voor Spieren. De stichting zet zich in voor onderzoek naar een betere behandeling van spierziekten bij kinderen en een verbetering van het diagnose- en behandelingstraject. Spieren voor Spieren-hoofdambassadeur Pieter van den Hoogenband: “Als voormalig topsporter weet ik als geen ander hoe belangrijk spieren zijn om goed te kunnen sporten. Helaas is dit voor zo’n 20.000 kinderen in Nederland niet vanzelfsprekend. Zij hebben een spierziekte en overlijden vaak vroegtijdig. Spieren voor Spieren zet zich in voor deze kinderen.”

Zie voor meer informatie over dit concept www.2521gewoonzwemmen.nl.

Bron: KNZB/2521 Gewoon Zwemmen
Foto: 2521 Gewoon Zwemmen, Martine Koenis Fotografie