Dag van de Vrijwilliger: heb jij je vrijwilligers al bedankt?

Dag van de Vrijwilliger: heb jij je vrijwilligers al bedankt?

Vrijwilligers bedanken; onbewust schiet het er bij veel sportverenigingen nog wel eens bij in. De Dag van de Vrijwilliger op donderdag 7 december is dan hét moment om de vrijwilligers van jouw vereniging in het zonnetje te zetten. Een klein gebaar kan al voldoende zijn! Een cadeautje, een gezamenlijk etentje op de club of de uitreiking aandenken zijn initiatieven waar je aan kunt denken.

Voorbeeld in Obdam

Een moment waarop de vrijwilliger voelt hoe blij de club met hem of haar is, kan wonderen doen. Niet alleen blijft een vrijwilliger zo langer betrokken bij de club, ook is de kans aanwezig dat processen binnen de club voortaan beter verlopen. Tennisvereniging TV Obdam realiseerde zich dat ook. De club organiseerde een speciale dag voor alle commissieleden, waarbij het clubhuis was omgetoverd tot kasteel met ontvangst door een lakei. “Door moeite te doen en aandacht te besteden aan onze vrijwilligers, krijg je meer betrokkenheid terug”, aldus de voorzitter van de club. Ben je benieuwd hoe dat precies gestalte kreeg bij TV Obdam? Lees het volledige verhaal op Centrecourt.nl, KNLTB-platform voor clubbestuurders en tennisleraren.

Dankmoment bij seizoensafsluiting

Je vrijwilligers bedanken kan natuurlijk ook prima aan het einde van het seizoen. Zo doet hockeyclub HCM in Arnhem dat al jaren. Een grote barbecue op de laatste speeldag is daar hét moment om het seizoen goed af te sluiten, eventuele kampioenen te huldigen en de vrijwilligers uitgebreid te bedanken voor hun inzet. In een artikel op Sport.nl/Voorclubs kwam een aantal maanden geleden aan de orde hoe HCM dat aanpakt.

Vraag en aanbod

Op die manier verstevig je de binding van vrijwilligers met de club en kun je ze langer behouden. Maar om ook voldoende nieuwe aanwas te creëren, blijft de werving van vrijwilligers eveneens essentieel. Lees nog eens door wat de mogelijkheden zijn om dat goed en grondig aan te pakken. En lees ook eens het artikel dat onlangs verscheen op de website van Rotterdam Sportsupport, waarin de mogelijkheden worden beschreven van een platform waarop gemotiveerde vrijwilligers en de vraag om vrijwillige inzet, worden samengebracht.

Vrijwilligers
Sportclubs
Ledenwerving
Ledenbehoud
Hockey
Tennis
Evenementen

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (1) (0)