Rookvrij

Rookvrij

Driekwart van de Nederlandse kinderen tussen de 6 en de 17 jaar is lid van een sportvereniging en daarmee is het een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Op veel sportterreinen wordt buiten echter nog vaak gerookt. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat maar liefst 89% van de Nederlandse bevolking voor compleet rookvrije sportverenigingen is. Clubs die de weg naar rookvrij willen inslaan, kunnen direct aan de slag met een praktische toolkit.    

Die 89%, resultaat van onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij, onderstreept nog eens hoe breed gedragen het initiatief is om sportverenigingen rookvrij te maken. De Hartstichting grijpt de start van het nieuwe sportseizoen aan om nog eens nadrukkelijk te pleiten voor rookvrije sportterreinen en de clubs op te roepen om zelf in actie te komen. Geïnteresseerde verenigingen kunnen een handige Toolkit Rookvrij Sporten aanvragen. Bovendien is er voor de clubs die dit jaar nog op weg gaan naar rookvrij een leuk fanpakket beschikbaar.

“Hoewel er in Nederland een grote wens is om te voorkomen dat kinderen gaan roken of meeroken, is de praktijk helaas anders” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Zo’n 26 procent van de bevolking boven de 18 jaar rookt nog steeds, ondanks de grote gezondheidsrisico’s. Dit gebeurt vaak in het zicht van kinderen op plekken waar zij veel komen, ook langs de lijn.”

Steeds meer clubs rookvrij

De stap naar volledig rookvrij maken niet alle verenigingen zomaar, maar het draagvlak voor dit idee onder de clubs groeit wel. Momenteel zijn de terreinen van circa veertig Nederlandse sportverenigingen volledig rookvrij. Daarnaast zijn er meer dan honderd verenigingen die stapsgewijs op weg gaan naar geheel rookvrij. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp is een voorbeeld van een club die de rookvrije afspraak stapsgewijs invoert. Vorig seizoen was er op de club nog één plek, uit het zicht, waar wél gerookt mocht worden. Sinds dit seizoen (zomer 2017) zijn ze geheel rookvrij. “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen”, blikt voorzitter Kees van der Burg terug. “Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Rookvrije Generatie

In Nederland raken per week honderden kinderen verslaafd aan roken, terwijl jaarlijks 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken en nog eens enkele duizenden door meeroken. De cijfers sterken de Hartstichting in het idee dat de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, van groot belang is. Geïnteresseerd? Lees meer over de Rookvrije Generatie.

 

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (4) (1)

Artikelen binnen Kantine