TC Daalmeer:

TC Daalmeer: "In de brand, uit de brand"

In 2014 werd het complex van TC Daalmeer uit Alkmaar getroffen door een brand, die het pand (kantine en tennishal met drie banen) volledig verwoestte. "Dramatisch om mee te maken", aldus voorzitter Eric de Lange. "Maar het is ons gelukt om dat moment aan te grijpen en alles te veranderen wat maar mogelijk was. En nu loop ik hier heel trots rond!"

Op het moment van de brand was TC Daalmeer een club met iets meer dan 200 leden wat vergrijsd. De Lange: "We zijn samen met de stichting De Groene Voet – de eigenaar van het pand - een jaar bezig geweest met de opbouw van een nieuw, duurzaam pand. We hebben 300 zonnepanelen op het dak, een warmteterugwinsysteem, LED-verlichting en vloerverwarming. Alles wat we duurzaam konden maken binnen het budget van de verzekering hebben we duurzaam gemaakt. Maar we hebben de nieuwbouw ook aangegrepen om heel veel andere zaken aan te pakken. Mensen houden niet van veranderingen, maar door de brand was dat noodzakelijk. Eigenlijk hebben we in die periode de totale vereniging op zijn kop gegooid. Digitaal afhangen, toegang tot het park met een pasje, cashloos betalen in de kantine. Als je dat soort vernieuwingen doorvoert in een bestaande omgeving hebben de leden er meer moeite mee. Verder hebben we een nieuwe website, een nieuwe ledenadministratie en nieuwe commissies."

Ledengroei

De Lange vertelt trots: "Gevolg van dit alles was dat de vereniging weer ging groeien. Meer jeugd, meer leden. Op dit moment zitten we op zo’n 360 tennisleden. Een mooie groei, tegen de trend binnen tennisland in." Maar daar bleef het niet bij. De Lange: "Toen we zagen hoe het ledental groeide, dachten we: we kunnen nu achterover leunen of kijken wat er nog meer mogelijk is. We bezochten een paar padelverenigingen in het land en besloten dat dat voor onze club ook een mooie aanvulling kon zijn. Dus hebben we in 2016 twee padelbanen neergelegd, met LED-verlichting. Ook dit bleek een goede zet, want het leverde ons nieuwe specifieke padelleden. Inmiddels zijn dat er een stuk of 50, waardoor het totale ledenaantal boven de 400 ligt!"

Dynamiek

Voor de aanleg van de padelbanen had de club, met ondersteuning van de SWS, een plan opgesteld om de financiering van de aanleg binnen vijf jaar terug te verdienen. De Lange: "Blijkbaar hebben we het goed aangepakt, want na negen maanden vertelde de penningmeester mij dat die doelstelling voor dat jaar al gerealiseerd was. Daarom hebben we in december 2017 een derde padelbaan aangelegd. Het padel heeft een nieuwe dynamiek gegeven binnen de vereniging, het is een mooie aanvulling. Naast de tenniscompetitie bij de KNLTB spelen onze leden nu ook padelcompetitie bij de Nederlandse Padel Bond. Dit zorgt ervoor dat ons park nog vaker bezocht wordt door leden en toeschouwers, iets wat weer zorgt voor meer sponsoren."

Goed gevoel

Na de aanleg van de eerste twee padelbanen heeft de club veel clinics aangeboden om mensen de gelegenheid te geven kennis te maken met de sport. De Lange: "Dat levert nu nog steeds regelmatig 'losse huurders' op, mensen die af en toe een keer komen spelen. En ook dat hebben we aangegrepen om ook het sociale aspect binnen de club nieuw elan te geven: als iemand binnenkomt, zeggen we even gedag. We willen de mensen gelijk een goed gevoel geven!"

Verder verduurzamen

Binnenkort wordt de ALV gevraagd in te stemmen met een volgende stap voorwaarts als het gaat om duurzaamheid. De Lange: "We willen LED-verlichting installeren voor de buitenbanen. Het gaat de club goed, er is geld voor. Dus dan willen we graag dat goede voorbeeld zijn."

Op zoek naar meer goede voorbeelden op het gebied van financiën of duurzaamheid?

Accommodaties
Duurzaamheid
Energie
Financiën
Best practice
Beleid
Subsidies

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (4) (0)

Artikelen binnen Financiën