'Samen leuker en langer leven', het doel van de FreeWheel Vitality Club uit Ulft

'Samen leuker en langer leven', het doel van de FreeWheel Vitality Club uit Ulft

Al ruim zeven jaar treffen ze elkaar om 9 uur ´s ochtends, van maandag tot en met vrijdag. Doen samen oefeningen om fit en vitaal te blijven. En dat met succes! De stichting FreeWheel uit Ulft heeft bijna 100 ouderen, die regelmatig deelnemen aan de activiteiten. Eén van de mede-initiatiefnemers, Willem Schepers: "Dit kan bij elke voetbalclub ontstaan!"

Schepers vertelt: "We zijn begonnen in 2010. Onze voetbalclub SDOUC kreeg een kunstgrasveld. We hebben ook een mooie kantine, dus dat vonden wij een mooie gelegenheid om met een aantal oudere mensen ´s ochtends samen wat oefeningen te doen om fit te blijven. Dus stuurden we een groot aantal uitnodigingen aan de mensen uit onze leeftijdsgroep om mee te komen doen. De trainer is ook een oud-voetballer, dus die gaf aan wat we moesten doen. We begonnen met een groepje van zes man. Dat zijn er inmiddels 96!"

Eén euro per week

De kracht van het initiatief zit hem in de laagdrempeligheid en de regelmaat. Schepers: "Elke dag, maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 10 uur, kun je mee komen doen. Voor één euro per week! Sommigen komen dagelijks, anderen één of twee keer per week. Dat kan allemaal. Weer of geen weer, het gaat door. Bij regen doen we de oefeningen op de tribune. En na afloop is er de gelegenheid voor een kopje koffie in de kantine."

Stichting FreeWheel

De activiteiten vinden plaats onder de Stichting FreeWheel. Die huurt de accommodatie van de voetbalclub. Schepers: "En één ochtend per week zijn we ook welkom bij de atletiekvereniging, met wie we inmiddels ook samenwerken. Ook vanuit die club is een trainer erbij, die uiteraard weer andere oefeningen aanbiedt dan onze voetbaltrainer. En daarnaast zijn we ook 'Erkend Opleidingsbedrijf', waardoor leerlingen van het ROC Graafschap College dit jaar op woensdagochtend bij ons komen lesgeven. Zo kunnen we echt elk wat wils aanbieden."

Kartrekkers

Wat is er volgens Schepers nodig om zoiets op te zetten? "Heel weinig! Je hebt enkele kartrekkers nodig om het initiatief van de grond te tillen. Maar als je eenmaal bezig bent, dan gaat dat vanzelf! Het is fantastisch om te zien wat je kunt bereiken! Zo vaak heb ik inmiddels gehoord van mensen die ik hier mee naar toe heb genomen 'Willem, dit had ik veel eerder moeten doen!'. Je ziet de mensen fitter worden, hun overgewicht verliezen en plezier hebben in bewegen."

Sociale aspect

Het sociale aspect vormt uiteraard ook een deel van de activiteiten. Schepers: "In het begin boden we ook nog een kaartclubje de gelegenheid om in de kantine te kaarten. Maar je merkt dat er op maandagochtend behoefte is om weer even bij te praten, en daarvoor is ook alle gelegenheid. Oudere mensen uit Ulft en omgeving  helpen wij om samen leuker en langer te leven. En dit initiatief kan eigenlijk bij elke voetbalclub ontstaan!"

Meer goede voorbeelden vind je hier.

Gezondheid
Ouderensport

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (10) (0)

Artikelen binnen 50-plussers