De Liemers maakt van haar accommodatie een ontmoetingsplek

De Liemers maakt van haar accommodatie een ontmoetingsplek

Als je een prachtige nieuwe sportaccommodatie hebt, dan wil je dat daar ook optimaal gebruik van wordt gemaakt. Dat is heel in het kort wat er in de afgelopen anderhalf jaar te merken was bij atletiekvereniging De Liemers in Zevenaar. En daar is men maar al te trots op.

Erik van den IJssel is voorzitter van de Stichting De Liemers Breedtesport, de stichting die het nieuwe pand beheert. Hij geeft aan: “Een prachtig nieuw pand staat daar, er is een half miljoen voor uitgegeven. Dan wil je niet dat het alleen gebruikt wordt om ’s avonds na de training er een kopje thee te drinken! En daar slagen we langzaam maar zeker steeds beter in.” De accommodatie beschikt naast een kantine, kleedkamers, opslagunits en vergader- en EHBO-ruimte, over een krachthonk, warming-up veldje, tegelplateau en een trainings sprinttrack is nog gepland.

Accommodatiebenutting

Voorzitter van AVL is Jacqueline van Pelt, vertelt: “Wij willen als club een maatschappelijke functie vervullen. Dat hebben we als uitgangspunt genomen toen we gingen kijken naar de accommodatiebenutting. Naast onze ‘eigen’ sporturen zochten we naar sportactiviteiten voor de daluren. Met steun van de GSF hebben wij over traditionele grenzen heen gedacht en een ondernemingsplan geschreven. Je moet van je accommodatie of sportterrein een ontmoetingsplek durven maken.”

Van den IJssel vult aan: Als je breder kijkt is een sportaccommodatie veel beter te financieren. Als je alleen trainingen en wedstrijden voor je eigen leden verzorgt, blijft je sportplek 80% van de tijd onbenut. Een open club bindt nieuwe doelgroepen en genereert nieuwe inkomsten. Je komt er om te sporten en bewegen, maar ook om elkaar te ontmoeten.”

Jacqueline van Pelt startte vorig jaar met de invulling van de donderdagmiddag met een sport- en ontmoetingsmiddag. Eerst wordt er een uur samen gesport, daarna wordt er samen gekookt. Van den IJssel: “Dat zijn allemaal mensen ‘met een rugzakje’, die kijken elke week weer uit naar die middag. Eerst waren er drie deelnemers, inmiddels zijn er gemiddeld 12 of 13 mensen en wie weet volgt er nog een tweede middag.” Van Pelt: “Je ziet dat de kracht van sport verbindt. Mensen met verschillende achtergronden vinden elkaar hier sociaal en sportief.”

Vliegwieleffect

Van den IJssel vertelt dat men merkt dat de bredere invulling van de accommodatiebenutting een vliegwieleffect heeft. “Omliggende gemeenten zijn onder de indruk van wat wij hier laten zien. Met de vier Liemerse gemeenten (Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar) hebben we hier bijvoorbeeld laten zien hoeveel plezier kinderen met een beperking hebben bij de trainingen met de ‘race runners’, die men samen heeft aangeschaft. Maar we zijn ook in gesprek met de buitenschoolse opvang, en we hebben er bij het ontwerp van de accommodatie al rekening mee gehouden dat de vergaderruimte ook voldoet aan alle eisen die aan een ruimte worden gesteld, als een fysiotherapeut die zou willen huren. We zitten inmiddels op een bezetting van 35 tot 40%, maar je merkt dat we met steeds meer partijen in gesprek komen.”

Van Pelt vult aan: “Wij hebben ook twee atletiekclinics georganiseerd voor autistische kinderen. Bij voldoende animo starten wij een trainingsgroep, zo groeit het aantal leden en bloeit de vereniging.”

Stichting en club

De oprichting van de stichting was noodzakelijk om voor subsidie in aanmerking te komen. Fiscaal staat de stichting volledig los van de club. Van den IJssel geeft aan: “De doelstelling van de stichting is de exploitatie van de accommodatie met als doel de sportbeoefening in het algemeen en atletiek in het bijzonder door alle lagen van de samenleving. Daarmee sluiten we, net als AVL, goed aan bij de open club gedachte. De stichting en de club versterken elkaar, de maatschappelijke rol en ons doel maken onze ambities samen sterk. Met de structuur van de stichting is het soms net wat eenvoudiger om met gemeenten of banken te onderhandelen, maar de dingen die wij aanbieden, doen we samen.”

Accommodaties
Beleid
Best practice
Clubhuis
Gemeente
Open club
Samenwerking

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (1) (0)

Artikelen binnen Open Club