BCF start team met Syrische statushouders

BCF start team met Syrische statushouders

Sport en sportclubs kunnen ook van grote betekenis zijn bij de opvang en steun van vluchtelingen. Het biedt invulling van de dag, kan helpen bij integratie en het op bouwen van een nieuwbestaan en het biedt ook veel mogelijkheden voor sportverenigingen. Een uitstekend voorbeeld van hoe je op jouw club vluchtelingen een welkom gevoel kunt geven, is BFC in Bussum. Bij de voetbalclub midden in ’t Gooi is sinds dit seizoen een team dat volledig bestaat uit Syrische statushouders.

Het gaat om het derde zondagelftal van BFC. De mannen voetbalden daarvoor onderling tegen elkaar op een trapveldje, maar hebben nu de aansluiting bij de club uit Bussum gevonden. En bestuurslid Anneke Frenk is daar maar wat blij mee. Te meer omdat de club veel hulp van buitenaf heeft gekregen om de sport voor de vluchtelingen mogelijk te maken. “Zo is er een oudere dame die het gezellig vindt om af en toe met de jongens koffie te drinken zodat ze de taal kunnen leren, een gezin heeft aangeboden dat een aantal jongens kan aanschuiven bij het eten, er is iemand die wil rijden bij de uitwedstrijden en er heeft zelfs een bedrijf werk aangeboden. Het is hartverwarmend.”

Hoe het begon

BFC kreeg afgelopen zomer het verzoek van de maatschappelijke organisatie Versa Welzijn of de mannen konden toetreden tot de club. “Binnen het bestuur heeft niemand getwijfeld. Wat is er ook op tegen? Dit is een vriendenteam. Waarom zouden zij niet welkom zijn?”

Frenk ging langs bij de ‘trainingsavond’ van de mannen en knoopte een gesprek aan. “De insteek was direct om ze te helpen. Wel was er financieel een probleem. Ze hadden al gezien dat de contributie voor hen niet haalbaar is. We hebben daarom uitgerekend wat ze moeten betalen om het kostendekkend voor de club te laten zijn. Verder kunnen ze bij ons extra vrijwilligerswerk doen. Dit aanbod werd direct geaccepteerd.”

Dit verhaal verscheen eerder op KNVB Assist, kennisplatform voor bestuurders, scheidsrechters en trainers. Daar kun je de volledige versie van het artikel lezen.

Best practice
Open club
Samenwerking
Gemeente

Vond je dit artikel nuttig?

Ik kon hier wat mee / dit was niet nuttig (0) (0)

Artikelen binnen Samenwerking