Menu
Inloggen

Boten zijn een vertrouwd beeld in het Nederlandse landschap. Op volle zee, op de grotere en kleinere plassen, op het IJsselmeer of in de Friese wateren: overal kom je zeilboten tegen. De vrijheid op het water en het machtige gevoel van het besturen van je eigen boot. Iedereen die weleens op een zeilboot stapt zal het herkennen: de magie die hoort bij het zeilen.

Disciplines

Het wedstrijdzeilen in Nederland kent drie verschillende vormen: fleetracen, matchracen en teamzeilen. De fleetrace is een discipline waarin een vloot zeilers het tegen elkaar opneemt. Wie als eerste over de finish komt, wint. Deze vorm van zeilwedstrijden komt in Nederland het meest voor. Bij matchracen en teamzeilen komt meer tactiek kijken. Bij het matchracen zeilen twee boten tegen elkaar, met één simpel doel: als eerste finishen. Bij teamzeilen vaar je met een team van twee, drie of vijf boten tegen een ander team. Hierbij komt het aan op goede samenwerking en elkaar helpen: niet door een lijntje overboord te gooien en een andere boot uit je team te slepen, maar wel door je tegenstanders af te remmen zodat jouw teamgenoten hen kunnen passeren.

Klassen

Naast de disciplines heb je in het zeilen ook te maken met verschillende klassen. Er zijn eenheidsklassen en ratingklassen. In de eenheidsklassen vaart iedereen in hetzelfde type zeilboot. Alle boten zijn gelijkwaardig aan elkaar, waardoor de prestaties echt van jou als zeiler moeten komen. In de ratingklassen nemen zeilers met verschillende typen boten het tegen elkaar op. Elke boot heeft een eigen handicapgetal, oftewel een rating. Hoe hoger je getal, hoe langzamer je boot. Met een lage rating zul je zo snel mogelijk moeten finishen om te winnen, terwijl je met een hoge rating niet als eerste over de finishlijn hoeft te komen om toch eerste te worden. Dit maakt het zeilen in ratingklassen een leuk tactisch spel.

Watersportvereniging

Iedereen kan leren zeilen: kinderen stappen net zo gemakkelijk in de boot als volwassenen. Bij het Watersportverbond zijn zo’n 440 verenigingen aangesloten waar je kunt leren zeilen. Hier krijg je les van ervaren instructeurs. Kinderen leren meestal zeilen in een Optimist. Je leert alle basisbeginselen van het zeilen, daarna mag je zelfstandig het water op. Ook als je al een tijdje zeilt blijf je steeds nieuwe dingen leren. Zeilen is namelijk een complex spel van tactiek, strategie, multitasking, meteorologie, concentratie, passie en doorzettingsvermogen. Die laatste drie zijn lastig aan te leren: je hebt ze of je hebt ze niet.

Wedstrijdzeilen

Heb je het zeilen een beetje onder de knie, dan sta je vast te trappelen om aan wedstrijden mee te doen. Voor clubwedstrijden heb je niet veel nodig: een zeilboot met zeilnummer is vaak genoeg. Bij officiële wedstrijden wordt er meer van je gevraagd. Denk aan meetbrieven en licenties. Bij het zeilen van wedstrijden komt het van pas dat je vaarroutes kunt lezen en banen begrijpt.

Wil je nog een stapje hoger en écht gaan wedstrijdzeilen? Dan is het verstandig om met een zeiltrainer te gaan werken. Deze beoordeelt je sterke en zwakke punten en werkt hier met jou aan tijdens de trainingen. Ook coacht de zeiltrainer jou tijdens wedstrijden en evalueer je samen jouw gevaren wedstrijden; allemaal met als doel om nog sneller te zeilen en betere resultaten te boeken.

Meer weten?

Wil je leren zeilen of meedoen aan wedstrijden en activiteiten? Dan vind je in de rechterkolom een watersportvereniging bij jou in de buurt.

Foto: Shutterstock