Menu
Inloggen

Als er één sport is waarin je aandacht voor je lichaam combineert met aandacht voor je geest, dan is het yoga wel. Yoga maakt je niet alleen leniger en energieker, het zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit en meer in balans bent.

Oeroud

Yoga is een oeroude sport: het bestaat al meer dan 4.000 jaar en is afkomstig uit het oude India. Dat zie je onder andere nog terug in de termen die bij yoga gebruikt worden. De lichamelijke oefeningen worden asana’s genoemd, de ademhalingstechnieken pranayama. Ook meditatie en mantra’s kunnen deel uitmaken van een yogasessie. 

Luisteren naar je lichaam

Het lijstje met positieve effecten van yoga is lang. Yoga stimuleert de bloedsomloop, maakt je spieren en gewrichten meer flexibel en heeft een positief effect op het zenuwstelsel en verschillende organen. Ook leer je door yoga beter luisteren naar je lichaam. Als je een tijdje aan yoga doet, voel je je meer in balans en kun je beter omgaan met stress.

Lekker zittende kleding

Om aan yoga te kunnen doen hoef je geen dure sportkleding of andere attributen aan te schaffen. Neem een matje of handdoek om op te liggen mee naar de les en draag gemakkelijk zittende kleding. 

Vormen van yoga

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, waarvan Hatha yoga in Nederland de bekendste en meest beoefende vorm is. Andere yogavormen zijn bijvoorbeeld Kundalini yoga, Bikram yoga en Poweryoga.

Foto: Shutterstock

Sportdisciplines