Menu
Inloggen

Van piepjonge sporter tot fitte vutter, van beginner tot gevorderde, van top- tot breedtesporter: iedereen kan meedoen aan een triathlon. Je kunt het zo zwaar en uitdagend maken als je zelf wilt, want ook de afstanden variëren: van heel lang tot vrij kort.

Van alle markten thuis

Zwemmen, fietsen en hardlopen. Als triatleet moet je van alle markten thuis zijn en over een flink duurvermogen beschikken. Het volbrengen van een triathlon is al een prestatie op zich, ongeacht of je als eerste, als derde, als tiende of als laatste over de finish komt.

Klassieke afstand

De klassieke triathlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Voor sporters die niet een hele dag onderweg willen zijn, zijn er ook kortere varianten: zoals de halve, de kwart, de achtste en de zestiende triathlon.

Olympische sport

De eerste triathlons vonden plaats in Frankrijk, tussen 1920 en 1930. Sinds de Zomerspelen van 2000 in Sydney staat de sport ook op het olympisch programma. Daar leggen triatleten de zogenaamde olympische afstand af: 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen.

Wedstrijdlicentie

In Nederland vinden elk jaar meerdere grote triathlonwedstrijden plaats: onder andere in Veenendaal, Holten, Almere en Didam. Wil je meedoen aan een NTB-wedstrijd, dan heb je een licentie nodig. Je kunt kiezen voor een Atletenlicentie – waarbij je ook meteen lid bent van de triathlonbond –, voor een Daglicentie – die je aanschaft bij de organisatie in de vorm van een toeslag op het inschrijfgeld – of voor een Aspirantlicentie via de NTB. Ook als je een daglicentie aanschaft word je geregistreerd als lid van de Nederlandse Thriathlon Bond.

Niet voor watjes

Vertel iemand dat je aan triathlon doet, en je krijgt vast een eerste reactie met het woord ‘zwaar’ erin. Natuurlijk is deelname aan een triathlon niet voor watjes, maar het kan een heel leuke uitdaging zijn. Zwemmen, fietsen en lopen kunnen we immers bijna allemaal en door die combinatie van drie sporten is een triathlon lekker afwisselend.

Durf jij de uitdaging aan?

Wil jij trainen voor een triathlon? Sluit je dan aan bij een van de meer dan honderd verenigingen in Nederland. Je vindt er eentje bij jou in de buurt in de rechterkolom.

 

Foto: Flickr CC / Klikjunk