Menu
Inloggen

Tennis is de tweede sport van ons land. Meer dan een miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan en dik 605.000 van hen zijn lid van een KNLTB-vereniging. En dat is niet zo gek, want iedereen kan leren tennissen, de sport is flexibel in te passen in je leven, goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden.

Iedereen kan het leren

Ook als je geen toptalent bent, kun je veel plezier beleven op de tennisbaan. Er zijn competities en toernooien voor alle niveaus en je bent nooit te oud om te starten.

Flexibel

Zeven dagen per week op de baan of één keer? Overdag of ’s avonds? Competitie spelen of recreatief tennissen? Het kan allemaal!

Gezondheid

Onderzoek van de internationale tennisfederatie ITF in samenwerking met de KNLTB wijst uit dat in vergelijking met normaal actieve mensen, tennissers:

  • slanker zijn;
  • meer uithoudingsvermogen hebben (en daardoor minder risico lopen op hart- en vaatziekten);
  • meer ‘goede’ cholesterol (HDL) hebben;
  • sterkere botten en spieren hebben;
  • een betere conditie hebben.

Lifetime sport

Tennis is een sport voor jong en oud. Sporten is vooral gezond als je het je hele leven blijft doen. Als je nu leert tennissen, heb je daar dus de rest van je leven plezier van!

Gezellig

Naast gezondheid is natuurlijk ook gezelligheid belangrijk. Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten waaraan je kunt meedoen. Denk bijvoorbeeld aan clubkampioenschappen, tossavonden, een interne competitie, ouder-kind-toernooien, een barbecue of een feestavond. Voor nog meer gezelligheid kun je natuurlijk zelf actief worden als vrijwilliger.

Binnen en buiten

Tennissen kun je zowel binnen als buiten. Veel tennissers doen het allebei: binnen in de winter, buiten in de zomer. Tegenwoordig kun je steeds vaker ook ’s winters lekker buiten spelen.

Enkel en dubbel

In het tennis maken we een onderscheid in enkelspel (één tegen één) en dubbelspel (twee tegen twee). Of je voor enkel- of dubbelspel kiest, is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Daarnaast kan ook fysieke fitheid een rol spelen in je afweging: tijdens het dubbelspel hoef je namelijk meestal minder meters te maken.

Individueel en in teamverband

Tennis kun je individueel spelen of als koppel (bijvoorbeeld bij toernooien), maar je kunt tennis ook als team spelen (bijvoorbeeld in competitieverband). Bij team tegen team spelen de teamleden enkel- en/of dubbelspel en worden de punten van het team bij elkaar opgeteld (een gewonnen wedstrijd is één punt). Vervolgens wordt gekeken welk team de meeste wedstrijden gewonnen heeft.

Competities en toernooien

Tennissers kunnen wedstrijden spelen in competitieverband (club tegen club) of individueel (toernooi). Er zijn mogelijkheden voor alle leeftijdsgroepen. Voor de jongste jeugd zijn er bijvoorbeeld de World Tour, groene competitie en Tenniskids events. Competities zijn er verder voor 11-17 jaar, 17+, 35+ en 50+. Bij toernooien wordt in meer leeftijdsgroepen gespeeld dan in de competitie. Dus ook bijvoorbeeld 45+, 55+, 60+ en 65+. Voor ieder wat wils.

Meer weten?

Bezoek ook eens de websites van de KNLTB: www.knltb.nl en www.centrecourt.nl

 

Sportdisciplines