Menu
Inloggen

Razendsnel vliegt het balletje heen en weer, van de ene kant van de tafeltennistafel naar de andere. Aan beide kanten hebben de spelers hetzelfde doel: de bal met hun batje over het net slaan op de helft van de tegenstander, op zo’n manier dat hij de bal niet correct of helemaal niet terug kan slaan.

Miljoenen beoefenaars

Miljoenen mensen over de hele wereld beoefenen tafeltennis als ontspannen tijdverdrijf of als serieuze topsport. Tafeltennis lijkt misschien een makkelijke sport, maar het vraagt lichamelijk en mentaal best veel van je lichaam. Je moet de hele wedstrijd op en top geconcentreerd zijn. Als je ook maar even je aandacht laat verslappen, scoort je tegenstander een punt.

Spelvormen

Tafeltennis kun je in zeven verschillende spelvormen beoefenen: het mannen enkelspel, het vrouwen enkelspel, het gemengd enkelspel, het mannen dubbelspel, het vrouwen dubbelspel, het gemengd dubbelspel en de teamwedstrijd.

Spelregels

De spelregels van tafeltennis zijn simpel. Bij een opslag moet de bal eerst je eigen helft van de tafel raken en daarna over het net op de speelhelft van de tegenstander terechtkomen. Als jouw service de overkant van de tafel niet op de goede manier haalt, heeft je tegenstander meteen een punt. Sla je de bal op zo’n manier dat je tegenstander ‘m niet of niet goed terug kan slaan, dan is het felbegeerde punt voor jou.

Telkens als er in een set twee punten gescoord zijn, wisselt de opslag van speler. Heb je als eerste elf punten, dan win je de game – tenzij de stand 11-10 is. Dan serveer je om de beurt en speel je net zo lang door tot er een verschil van twee punten is. Meestal speel je door tot één van beiden drie of vier games heeft gewonnen.

Wedstrijden

Het Nederlands kampioenschap tafeltennis, een serie toernooien waar de beste spelers en speelsters aan meedoen, bestaat al sinds 1935. Ook clubteams spelen in competities, waarvan de eredivisie het hoogste niveau is. Daaronder zijn er voorjaars- en najaarscompetities voor teams van elk niveau. 

Meer weten?

Wil je zelf tafeltennissen in wedstrijdverband? Meld je dan aan bij een tafeltennisvereniging. In de rechterkolom vind je er eentje bij jou in de buurt.

Sportdisciplines