Menu
Inloggen

Taekwondo is een dynamische Koreaanse sport die Olympisch erkend is. Het Koreaanse woord Taekwondo staat voor ‘de weg (do) van voet (tae) en vuist (kwon)’. Voor de serieuze taekwondoka is de sport echter veel meer dan het gebruik van handen en voeten; het is een manier van denken, een vorm van zelfdiscipline. Zelfbeheersing en respect zijn in het taekwondo uitermate belangrijk. Daarnaast ontwikkel je souplesse, snelheid, motoriek, kracht en leer je jezelf te verdedigen.

Persoonlijkheid

De beoefening van taekwondo is dus niet alleen gunstig voor je lichamelijke fitheid en gezondheid. Geduld, respect voor de tegenstander, zelfdiscipline en het erkennen van eigen zwakke en sterke punten zijn ook aspecten waaraan een taekwondoka werkt. Taekwondo is een kunst die bijdraagt aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid,  karakter en zelfvertrouwen en kan door iedereen – niet alleen door sterke mensen – beoefend kan worden. 

Traptechnieken

Opvallend in het taekwondo zijn de (hoge) traptechnieken, ook al maken ook verscheidene handtechnieken – met stoten voor de aanval en handblokken ter verdediging – deel uit van de sport. 

Geschiedenis

Van oorsprong is taekwondo een Koreaanse vechtsport, waarvan de geschiedenis vele eeuwen terug gaat. Het moderne taekwondo bestaat pas sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een combinatie van oud-Koreaanse gevechtsvormen en het Japanse karate. Het verschil met andere Oosterse vochtsporten zit in de  geavanceerde en spectaculaire been- en voettechnieken.

Disciplines

Het taekwondo kent verscheidene disciplines en trainingsvormen. Voor een beschrijving van de drie belangrijkste disciplines – stijl, sparren en zelfverdediging – lees je hieronder verder.

Sportdisciplines