Menu
Inloggen

Het sportschieten kent een zeer grote diversiteit aan te beoefenen onderdelen (disciplines), in Nederland zijn dat er maar liefst 144, door de KNSA gereglementeerd. De schietsport wordt namelijk beoefend met verschillende vuur- en luchtdrukwapens, waarvoor afzonderlijke nationale en internationale disciplines (waaronder 15 olympische) zijn ingesteld. De vuurwapens variëren van zeer moderne schietsportwapens tot zeer oude voorladers uit vorige eeuwen.

Voor jong en oud

De schietsport kan worden beoefend door jong en oud, mannen en vrouwen, en zelfs door mensen met een lichamelijke beperking. Om een (zeer) goede schutter te worden, moet iemand wel over bepaalde extra kwaliteiten beschikken. Voor het behalen van aansprekende resultaten bij het schieten, zijn een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen belangrijk. Met deze eigenschappen kan iemand zelfs uitgroeien tot een topper, waarvan Nederland er inmiddels een aantal kent. Het hoogste niveau dat een sportschutter kan bereiken, is het lidmaatschap van één van de KNSA Nationale Selecties (o.a. Geweer, Pistool, Kleiduiven).

Olympische historie

Sportschieten is één van de 9 allereerste olympische sporten. Sinds de 1e (moderne) Olympische Spelen van 1896 gehouden in Athene, staat het schieten op het programma. Destijds op 5 onderdelen (3 Pistool- en 2 Geweerdisciplines). Oprichter baron Pierre de Coubertin was tevens een fervent schutter. In 1912 richtte hij het IOC op en introduceerde toen ook de Moderne Vijfkamp op de Olympische Spelen. Vóór 1896 werden ook al wedstrijden in het schieten georganiseerd, maar daar waren nooit veel internationale deelnemers. Op de huidige Olympische Spelen worden er wedstrijden in maar liefst 15 verschillende (olympische) schietsportdisciplines gehouden. Bij de Moderne Vijfkamp zijn er 2 olympische disciplines (heren en dames).

Meer weten?

Wilt u kennismaken met de schietsport bij een vereniging? U vindt er een bij u in de buurt als u zoekt in de rechterkolom.