Menu
Inloggen

Schaken

Wat is moeilijker: schaken of dammen? Het is iets dat je je vast afvraagt als je wilt beginnen met één van deze twee denksporten. Schaken is iets lastiger te leren, omdat je meer verschillende stukken en zetmogelijkheden hebt. Maar als je de basisbeginselen eenmaal onder de knie hebt, is het de uitdaging om zo veel mogelijk zetten vooruit te denken en kun je in beide sporten je hersenen even hard laten kraken.

Leren schaken

Misschien heb je wel een vader, moeder, oom, buurman of opa die jou de fijne kneepjes van de schaaksport kan bijbrengen. Ken je niemand die al goed kan schaken, dan biedt de officiële leermethode van schaakbond KNSB, de zogenaamde stappenmethode, uitkomst. Deze methode kent verschillende niveaus en er hoort ook een examen en een diploma bij. Het is ook leuk om te leren schaken in de klas of op de buitenschoolse opvang. Hiervoor heeft de KNSB een speciale SpeelZ-kist ontwikkeld.

Schaakstukken en spelregels

Een schaakbord bestaat uit 64 velden en elke speler heeft zestien witte of zwarte speelstukken: één koning, één dame, twee torens, twee lopers, twee paarden en acht pionnen. Voor elk van die stukken gelden eigen regels over hoe zij op het schaakbord mogen bewegen. Zo mag een koning één stap tegelijk doen, recht of schuin, en mag de dame alle kanten op bewegen: links, rechts, naar achteren, naar voren en schuin. Op de website van de KNSB vind je alle spelregels. Je doel bij schaken is om de koning van je tegenstander schaak te zetten, dus zo vast te zetten dat hij geen zet meer kan doen. De koning staat dan schaakmat of kortweg mat, en je tegenstander heeft verloren. Staat de koning niet schaak, maar kun je ook geen reglementaire zet meer doen, dan is er een patstelling of kortweg pat en is het remise, oftewel een gelijkspel. Er zijn nog een paar andere situaties waarin het remise is. Je kunt je tegenstander ook een remise aanbieden.

Internetschaak

Zin om te schaken, maar heb je geen tegenstander? Op internet is er altijd wel eentje te vinden. De KNSB werkt samen met schaakplatform PlayChess om internetschaakactiviteiten te ontwikkelen om meer mensen aan het schaken te krijgen. Gemiddeld zijn er meer dan 5.000 spelers dagelijks online op PlayChess en worden er zo’n 200.000 wedstrijden gespeeld. De KNSB heeft binnen PlayChess een speciale ruimte gemaakt voor Nederlandse schakers.

Meer weten?

Nederland telt ongeveer 500 schaakverenigingen. In de rechterkolom vind je er eentje bij jou in de buurt.