Menu
Inloggen

Duwen, trekken, gooien, tackelen, schoppen, scoren: rugby is een intensieve sport waarin veel meer mag dan bij andere balsporten en je je heerlijk kunt uitleven. Doordat je de ovale rugbybal alleen achteruit en niet vooruit mag gooien, komt er naast de fysieke inspanning ook nog goed denkwerk en een slimme tactiek bij kijken.

Legende

Er gaat een legende dat het rugby in 1823 begonnen is in Engeland toen William Webb Ellis, leerling van een bekende kostschool in de stad Rugby, tijdens een voetbalwedstrijd de bal oppakte en ermee naar de overkant van het veld rende. Deze William wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker die aan de wereldkampioen wordt overhandigd draagt zijn naam.

Jong en oud

Rugby is een leuke sport voor jong en oud. Het heeft als extra dimensie dat je tijdens het balspel lekker mag stoeien, iets wat vooral voor kinderen aantrekkelijk is. Vanaf je vijfde mag je beginnen met rugby, waarbij spel en plezier het belangrijkst zijn. Je speelt dan nog geen wedstrijden, dat komt als je boven de 12 jaar bent. Die competities zijn er voor Cubs (12-14 jaar), Junioren (14-16 jaar), Colts (16-18 jaar), Dames en Heren.

Posities op het veld

Rugby is een echte teamsport. Iedereen heeft verschillende kwaliteiten en eigenschappen en daarmee vul je elkaar aan. Ben je snel en beweeglijk, dan is een positie aan de zijkanten van het veld (de wing) voor jou ideaal. Ben je klein en behendig, dan voel je je vast thuis als spelverdeler (de scrum half). En ben je juist sterk en zwaar, dan is een plek in de scrum echt iets voor jou.

Spelregels

De spelregels bij rugby zijn net iets anders dan bij de meeste andere balsporten. Een van de belangrijkste is dat je de ovale rugbybal alleen naar achteren mag gooien. Om bij het doel te komen en te scoren zul je moeten rennen met de bal in je handen, waarbij anderen jou mogen tackelen – maar wel alleen met hun armen. Gebruik schijnbewegingen en snelheid als belangrijke wapens om dat te voorkomen. Je mag de bal wel vooruit schoppen, wat soms handig is als je in de verdediging staat. Maar de kans is groot dat je de bal kwijt bent als je ‘m een schop geeft.

Scrum

De scrum is een belangrijk onderdeel van een rugbywedstrijd. Twee groepen van beide teams proberen elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal te veroveren – altijd spectaculair om te zien. De scrum komt vooral voor bij Rugby Union, de rugbyvariant die je speelt met een team van vijftien spelers.

Meer weten?

Lijkt het je leuk om rugby te spelen? Zoek dan een vereniging bij jou in de buurt en neem eens een kijkje.

Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com

Sportdisciplines