Menu
Inloggen

Zeepaardjes, kreeften, krabben, wieren. De wereld onder water is prachtig. Ieder stuk water is anders, net als ieder jaargetijde, waardoor onderwatersport nooit hetzelfde is. Toch kun je pas onbezorgd genieten van al het moois onder water als je eenmaal je duikbrevet op zak hebt. Ben je nog aan het leren duiken, dan heb je vast nauwelijks oog voor die wonderschone onderwaterwereld.

Duikbrevet halen

Bij leren duiken denk je misschien als eerste aan een azuurblauwe zee en een tropisch strand, maar je duikbrevet kun je ook heel goed in Nederland halen. Bij de Nederlandse Onderwatersport Bond zijn ongeveer 300 verenigingen aangesloten waar je dat kunt doen.

Leren duiken

Leren duiken is niet moeilijk. Je begint met de 1*-duikopleiding: heb je die afgerond, dan mag je samen met een buddy tot maximaal 20 meter diep duiken. Daarna kun je verder gaan voor je 2*-duikbrevet, waarmee je zelfstandig mag duiken onder verschillende weersomstandigheden. Meer informatie over de verschillende duikbrevetten vind je op de website van de NOB.

Duikkeuring

Net als wanneer je een rijbewijs hebt, wordt er om de zoveel tijd gecheckt of je alle vaardigheden nog wel goed onder de knie hebt. Doe je mee aan onderwatersportactiviteiten, dan moet je iedere drie jaar goedgekeurd worden om te mogen duiken – of jaarlijks als je vijftig jaar of ouder bent. Je mag zo’n duikmedische keuring in principe laten doen door iedere arts, maar omdat het om zo’n specifieke keuring gaat, raadt de NOB aan te kiezen voor een arts die aantoonbare kennis en ervaring heeft met de sportduikgeneeskunde.

Disciplines

Duiken is een vorm van onderwatersport die we allemaal kennen. Andere disciplines zijn onderwaterhockey – dat je speelt op de bodem van het zwembad – en vinzwemmen – zwemmen met een enorme vin aan je voeten. Ook onderwaterfotografie is een wedstrijddiscipline binnen de onderwatersport. In 2015 vond het wereldkampioenschap zelfs in Nederland plaats.

Foto: Shutterstock

Sportdisciplines