Menu
Inloggen

Samen met je tien medespelers sta je met je stick in de hand klaar. Zodra de scheidsrechter fluit voor het begin, is er nog maar één doel: de bal zo vaak mogelijk in het net achter de keeper van de tegenstander zien te krijgen.

Oranje succes

Nederlanders zijn goed in hockey. De oranjegekleurde tribunes van het WK 2014 in Den Haag, waar de Nederlandse vrouwen wereldkampioen werden en de mannen zilver wonnen, liggen nog vers in het geheugen. Ook op de Olympische Spelen blinkt Nederland vaak uit: de vrouwen werden olympisch kampioen in 2008 en 2012, de mannen in 1996 en 2000.

Veld en zaal

Pim Mulier introduceerde hockey in 1891 in Nederland. Er bestaan verschillende vormen van de sport. De oudste en bekendste vorm noemen we in het Nederlands simpelweg ‘hockey’. Hockey speel je buiten op een veld. De binnenvariant van de sport heet zaalhockey. Er zijn verschillende competitievormen, waarvan de landelijke reguliere veldcompetitie de bekendste is. Er zijn competities voor junioren, senioren (18+) en veteranen (35+). Andere varianten van hockey zijn beach hockey, fithockey, G-hockey en LG-hockey, rolstoelhockey, trimhockey en streethockey.

Scoren

Een hockeywedstrijd duurt twee keer 35 minuten, behalve op grote internationale toernooien: daar wordt vier keer vijftien minuten gespeeld. Je kunt scoren met gewone velddoelpunten maar ook uit een strafcorner of een strafbal. Die krijg je als een verdediger van de tegenpartij een overtreding maakt.

Veilig

Een hockeybal kan behoorlijk hard aankomen, daarom draag je in het veld scheenbeschermers. Het dragen van gebitsbescherming is vanaf het seizoen 2015-2016 verplicht, maar is ook nu al sterk aan te raden. Als keeper draag je nog wat meer beschermende kleding en attributen, zoals een bodyprotector, handschoenen, elleboogbescherming en een helm.

Sportdisciplines