Menu
Inloggen

Uithoudingsvermogen, reactievermogen, wendbaarheid, werpkracht, sprongkracht, snel een sprintje kunnen trekken: als goede handballer ben je bijna een duizendpoot. Je medespelers willen je liefst zo vaak mogelijk aan kunnen spelen, dus ben je telkens bezig met vrijlopen en het afschudden van je tegenstander. Ballen moet je voor en achter je lichaam kunnen vangen, boven je hoofd en tijdens een sprong; met één hand of met allebei.

Aanvallen en verdedigen 

Bij zaalhandbal heb je zowel aanvallende als verdedigende taken. Dat betekent dat je met een aanval als team naar voren gaat en bij een tegenaanval met elkaar weer razendsnel terug om een verdedigende cirkel te vormen rond het doelgebied en een tegentreffer te voorkomen. 

Voor meisjes én mannen

Het moderne handbal ontstond aan het begin van de twintigste eeuw als balsport voor meisjes en dames, als tegenhanger van het voetbal dat toen nog een typische mannensport was en tennis dat alleen door de elite gespeeld werd. Later begonnen ook mannen de beweeglijke en dynamische sport te beoefenen. De bakermat van het moderne veldhandbal ligt in Duitsland. Later begon vanuit de Scandinavische landen ook zaalhandbal aan een opmars. Inmiddels heeft het spectaculaire zaalhandbal het eens zo dominante veldhandbal internationaal verslagen in populariteit. In 1972 stond zaalhandbal voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. 

Belangrijke basisregels

De spelregels van handbal zijn een mengelmoes van regels uit het basketbal, korfbal en voetbal. De sport kent twee belangrijke basisregels: je mag de bal niet met je onderbeen en je voet spelen en je mag met de bal in je hand maar drie passen doen. Daarna moet je de bal op de grond stuiten of afspelen. Met je handen, armen, hoofd, romp dijbenen en knieën mag je de bal slaan, werpen, stoten en stompen in elke richting die je maar wil.

Handbalvormen

Handbal staat niet stil. Het is een flexibele teamsport die je kunt spelen in steeds meer verschillende vormen. Het NHV heeft de afgelopen jaren meerdere vernieuwende en spectaculaire handbalvormen voor verschillende doelgroepen aan zijn aanbod toegevoegd. Naast het aloude zaal- en veldhandbal zijn er ook Beach Handball, Street Handball, tchoukbal, jeugdhandbal, studentenhandbal, G-handbal en recreantenhandbal.

 

Foto: Flickr CC / Tiny Stulen

 

Sportdisciplines