Menu
Inloggen

Om te golfsurfen heb je golven nodig, geen zeil. Hoe kleiner de golven, hoe groter het board moet zijn en omgekeerd. Golfsurfen doe je door gebruik te maken van de golfslag van de zee. Een surfer gebruikt de voorzijde van de golf om zijn plank voldoende vaart te geven en om staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Golfsurfen is de basis van sporten zoals windsurfen maar ook skateboarden, snowboarden en wakeboarden.

Peddelen

Het ziet er gaaf uit: een flinke golf die de surfer staand op zijn plank met zich meevoert. Maar surfen betekent toch vooral ook: peddelen. Héél veel peddelen. En dat is zwaar. Op een surfboard lig je, maar niet zoals je in je bed ligt of op een Handdoek op het strand. Je ligt in een actieve houding waarbij je niet alleen je armen, maar je hele lichaam gebruikt. 

Heel veel oefenen

Na een beroep gedaan te hebben op al je peddel- en survivalskills ben je dan eindelijk achter de branding. Tijd voor het waarschijnlijk lastigste onderdeel van het surfen: het opstaan op een golf.

Het is een kwestie van heel veel oefenen en bijna evenveel spoelbeurten. Je kunt veel leren door te kijken hoe andere surfers het doen: waar ze op de golven wachten en wanneer ze beginnen met peddelen. En voor je het weet sta je zelf op een golf en heb je heel andere problemen. Hoe je een cutback maakt bijvoorbeeld.

Board en wetsuit

Om te surfen heb je uiteraard een board nodig. De heerlijke Hollandse golven hebben meestal weinig kracht, dus bij de zoektocht naar het ideale Noordzeeboard lijkt volume het toverwoord. Dat zit hem zowel in de lengte als de breedte en de dikte. Surfen op de Noordzee betekent ook dat je goede kleding nodig hebt. Boardshort of bikini? Vergeet het! De Nederlandse surfer heeft een zomer- en een winter-wetsuit nodig. 

Nederlandse kust

Langs de hele Nederlandse kust kan er volop gesurft worden. Een strook van 451 kilometer aan surfspots. De kust is er echter niet uitsluitend voor de surfers. De zee is een plek waar iedereen zich moet kunnen vermaken op een veilige en respectvolle manier. De laatste tijd ontwikkelt het surfen zich volop en overal wordt het steeds drukker in het water. Natuurlijk mag niemand het plezier van surfen misgund worden, toch ontstaan er af en toe vervelende situaties door onwetendheid van beginnende surfers maar ook laksheid van gevorderde surfers. Op de website van de Holland Surfing Association vind je tips die bijdragen aan plezierig en veilig surfen langs de hele kust.

Wil je goed leren surfen?

Bijna overal langs de Nederlandse kust zijn surfscholen te vinden. Om op een leuke en verantwoorde manier te leren surfen, neem je contact op met een surfschool bij jou in de buurt. Meer informatie over surfen in Nederland vind je op de website van de Holland Surfing Association.