Menu
Inloggen

Bowls is een sport die tactiek, techniek en inzicht combineert. Het is een leuke manier om in beweging te zijn. Veel snelheid en kracht heb je niet nodig. Dat maakt de sport uitstekend geschikt voor alle denkbare doelgroepen. Ook als je al wat ouder bent, is de sport vaak nog heel geschikt. De bowlssport verbindt vele generaties.

Het spel

Bowls speel je met bowlsballen. De bedoeling is dat je jouw ballen dichter bij de jack, het doelballetje, gooit dan de tegenstander. Elke eigen bal die dichter bij de jack ligt, is een punt waard. 
Een bowlswedstrijd bestaat uit een van tevoren bepaald aantal 'ends' waarin elke speler al zijn ballen speelt. Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste ends heeft gewonnen, heeft de match gewonnen.

Bowlsballen

Bowls wordt gespeeld met ballen die voorzien zijn van een zogenoemde bi-as. Het loopvlak is aan één zijde iets afgevlakt, zodat het gewicht van de bal een beetje uit het midden ligt en de bal, wanneer die gerold wordt, een gekromde route naar het doel aflegt. Bowlsballen, die vroeger altijd zwart waren maar inmiddels ook uit andere kleuren bestaan, worden tegenwoordig van een composietmateriaal gemaakt. In het verleden was dat hout en daarom worden de bowlsballen nog steeds 'woods' genoemd.

Binnen en buiten

De sport kan zowel binnen als buiten worden beoefend door singles (één tegen één), pairs (twee tegen twee), triples (drie tegen drie) en fours (vier tegen vier). In de meeste bowlsclubs in Nederland wordt de sport voornamelijk in sporthallen beoefend op uitrolbare matten van dertig bij vier meter. In Haarlem en Best bevinden zich buitenbanen.

Meer weten?

Wil je eens kijken of bowls wat voor jou is? In de rechterkolom vind je een overzicht van de dichtstbijzijnde bowlsclubs in jouw omgeving.