Menu
Inloggen

Boksen is een tactische vechtsport. Het draait vooral om ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, een goede conditie en kracht. Wil je een tegenstander zowel snel als hard kunnen raken, dan heb je zowel kracht als snelheid nodig.

Het spel

Twee tegenstanders strijden tegen elkaar om de winst. Daarvoor kunnen ze punten scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of de tegenstander knock-out slaan (KO). Punten scoren kun je door enkele stoten of een combinatie van verschillende stoten: de directe stoot, de opstoot en de hoek.

Regels

Slechts slagen of stoten met de gesloten vuist boven de gordel zijn toegestaan. In het boksen mag je vooral heel veel dingen niet. Je mag niet bukken beneden de gordel van de tegenstander, iemand vasthouden, worstelen, slingeren, de ringtouwen vastpakken, de tegenstander beentje lichten, trappen of schoppen, een kopstoot geven, bijten, een knietje geven en een tegenstander die 'neer' is aanvallen.

Wedstrijdverloop

Een bokswedstrijd verloopt over meerdere ronden van enkele minuten. De hoeveelheid ronden en minuten is afhankelijk van het type wedstrijd (amateur, professioneel en/of kampioenschap). Elke wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter, die met de deelnemers in de ring staat. Een jury kent punten toe. Wie de tegenstander knock-out (KO) slaat of de meeste punten verzamelt, is de winnaar.

Gewichtsklassesport

Boksen is een gewichtsklassesport, net als bijvoorbeeld judo en roeien. Dat betekent dat je altijd vecht tegen iemand die ongeveer even zwaar is als jij. Amateurboksers, damesboksers, wedstrijdboksers en professionals hebben allemaal hun eigen gewichtsklassen.

Kleding en bescherming

Boksers zijn verplicht bokshandschoenen te dragen en ook voor de overige kleding zijn er voorschriften. Voor amateurboksers is een bokshelm verplicht. Verder moeten boksers een bitje in. Dit beschermt de kaken en de tanden. Het gebruik van bandage wordt ook aangeraden. Dit is voor de versteviging van de polsen en voor de bescherming van belangrijke botjes in de hand. Op een zak moeten speciale handschoenen worden gebruikt, de zogenaamde zakhandschoenen. Voor gevechten worden stoothandschoenen gebruikt, die iets groter en sterker zijn. Meestal worden er in een wedstrijd stoothandschoenen gebruikt met veters. Hierdoor blijft de handschoen op zijn plaats en kan hij beter worden aangetrokken. Voor wedstrijdboksers ten slotte zijn ook speciale boksschoenen verplicht: die beschermen je enkels.

Recreatieboksen

Hoewel de leek het niet zou denken, wordt de bokssport door vrouwen en mannen in groten getale beoefend. Een klein deel daarvan is actief bij een vereniging die erkend is door de Nederlandse Boksbond (NBB). De jongste recreatiebokser is 9 jaar; de oudste is ruim over de 70! Sommigen zien de recreatiesport als opstapje naar de wedstrijdsport, maar het merendeel wil gewoon ‘lekker bezig zijn’. Ook willen veel recreatieboksers iets aan zelfverdediging doen. Veel mensen in overheidsdienst (politie, krijgsmacht) beoefenen de bokssport. Wil jij het ook eens proberen? Neem dan eens kijkje bij een club. Die vind je elders op deze pagina.

Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com