Menu
Inloggen

Razendsnel vliegt de shuttle van de ene kant van het net naar de andere kant. Wie met zijn racket de meeste punten scoort wint de wedstrijd. Badminton is de snelste racketsport ter wereld en kan gespeeld worden door jong en oud en op alle niveaus.

Het spel

De puntentelling bij badminton gaat volgens het ‘rally-point’-systeem: elk gescoord punt levert direct een wedstrijdpunt op. Wie een punt scoort mag opnieuw serveren. De games gaan tot 21 punten. Om een game te winnen moet je minimaal twee punten meer hebben dan je tegenstander. Bij een stand van 21-20 wordt er dus doorgespeeld totdat er een verschil van twee punten is, maar uiterlijk tot één van beide spelers de dertig punten bereikt. Wie als eerste twee games wint, wint de wedstrijd.

Disciplines

Badminton kent vijf disciplines: het herenenkelspel, het damesenkelspel, het herendubbelspel, het damesdubbelspel en het gemengddubbel. Een variant op badminton is speedminton, waarbij gespeeld wordt zonder net. Racketlon is een individuele meerkamp van vier racketsporten: tafeltennis, badminton, squash en tennis.

Engelse herkomst

Badminton dankt zijn naam waarschijnlijk aan het landgoed van de Hertog van Beaufort in het Engelse Gloucestershire. Op landgoed Badminton werd het spel aan het eind van de negentiende eeuw intensief beoefend. De shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus ‘pluimbal’ zijn.

Meer weten?

Bij Badminton Nederland zijn door het hele land veel verenigingen aangesloten. In de rechterkolom vind je er eentje bij jou in de buurt.