Over het programma

Rugby is een enorm aantrekkelijke sport, vooral voor kinderen! Ze mogen namelijk vies worden, duwen, trekken, gooien, tackelen, kicken en scoren. De kernwaarden van de sport; respect, discipline en kameraadschap staan altijd centraal in het spel. Rugby is een intensieve sport waarin kinderen zich heerlijk kunnen uitleven.

De sport is ook heel makkelijk aan te passen naar de situatie waarin men zich bevindt, zo zijn er meerdere vormen van rugby. Bijvoorbeeld; beach rugby, touch- of tagrugby (tikken of lintje afpakken ipv tackelen) en is natuurlijk voor zowel jongens als meisjes leuk.

Leerkrachten kunnen daarom ook gemakkelijk zelf tijdens de pauze of gymles rugby met de kinderen doen. Hiervoor kunnen zij meer informatie en inspiratie opdoen op de site van Getintorugby. Toegang kan via Rugby Nederland geregeld worden.

Maar daarnaast kunnen kinderen en leerkrachten ook terecht bij hun lokale rugbyclub. Waar mogelijk helpen zij alle initiatieven graag. Kinderen en volwassenen die zelf rugby willen proberen, kunnen zich inschrijven voor een proeftraining in de buurt. Ga naar www.rugbygewoondoen.nl

Links

Rugby | de spelregels
bezoek
Rugby | de geschiedenis
bezoek
Get into Rugby
bezoek
Get into Rugby | voor leerkrachten (inlog via bond)
bezoek

Over deze bond

Rugby Nederland is de overkoepelende organisatie voor de rugbysport en de rugbyclubs in Nederland. Er zijn bijna 100 rugbyclubs met ongeveer 17.000 leden. Steeds meer kinderen maken kennis met de sport en gaan rugby spelen. Heel logisch vinden wij, omdat het zo’n coole sport is: rugby is ten eerste een echte buitensport. Ben je groot of klein, dik of dun, iedereen kan leren tackelen en met een goede tackle krijgt de kleinste speler de grootste tegenstander om. Bij rugby leer je ook balvaardigheid, maar het belangrijkste is samenspel. Want door samen te werken behaal je succes.

Over deze sport

Duwen, trekken, gooien, tackelen, kicken, scoren: rugby is een intensieve sport waarin veel meer mag dan bij andere balsporten en je je heerlijk kunt uitleven. Doordat je de ovale rugbybal alleen achteruit en niet vooruit mag gooien, komt er naast de fysieke inspanning ook nog goed denkwerk en een slimme tactiek bij kijken.

Bij een wedstrijd spelen 2 teams tegen elkaar om de bal te veroveren. Ze scoren punten door de bal achter de lijn van de tegenstander tegen de grond te drukken (try) of de bal tussen de palen te schoppen (conversie of penalty). 

In rugbystadions zitten de supporters van beide ploegen gewoon door elkaar op de tribune, maar ruzie is er nooit. Scorende rugbyers zijn cool van zichzelf zonder van die gekke dansjes en de toeschouwers klappen voor je als je goed je best doet, ongeacht voor welk team je speelt.

Er gaat een legende dat het rugby in 1823 begonnen is in Engeland toen William Webb Ellis, leerling van een bekende kostschool in de stad Rugby, tijdens een voetbalwedstrijd de bal oppakte en ermee naar de overkant van het veld rende. Deze William wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker die aan de wereldkampioen wordt overhandigd draagt zijn naam.

Kijk ook naar de commercial Rugby? Gewoon doen! waarmee we Nederland uitnodigen om rugby te komen proberen bij de lokale club.

Weetjes over rugby

Weetjes over rugby

Wist je dat...

Bij Rugby is respect een belangrijk aspect van de sport. Een rugbyer gaat netjes om met de tegenstander en praat de scheidsrechters nooit tegen. Naast respect zijn discipline en kameraadschap heel belangrijk. Rugby is een echte sport die je samen moet doen en de kernwaarden zie je in alle aspecten van de sport terug. er ook andere vormen van rugby zijn. Zo is er bijvoorbeeld Beach Rugby, (wat je dus op het strand doet) maar ook touch of Tag rugby waarbij je elkaar tikt of een lintje afpakt ipv te tackelen. de rugbybal ovaal is omdat hij daardoor gemakkelijker gedragen kan worden. En dat deze oorspronkelijk gemaakt werd van een varkensblaas.

Gerelateerde sporten

Rugby
Rugby

Resultaat

Zoek naar sportclubs

Vind een bijbehorende sportclub in de buurt van jouw school. Veel sportclubs vinden het leuk om hun sport te promoten bij jouw in de klas of op de club zelf!