Over het programma

-

Over deze bond

De Koninklijke Nederlandse Zwembond is gevestigd in Nieuwegein en heeft ruim 140.000 leden, verdeelt over 430 verenigingen. Vanuit de KNZB worden alle zwemsporten aangeboden; zwemmen, openwaterzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen. Passie voor water staat centraal en iedereen moet de kans krijgen om te (leren) zwemmen.

 

Naast deze zwemsporten biedt de KNZB ook een zwemlesmethode aan; SuperSpetters. Kinderen vanaf 5 jaar krijgen zwemles in kleine groepjes. Alle lesgevers zijn gediplomeerd en in het bezit van een VOG. De crawlslagen staan centraal en er wordt tijdens de lessen ook gewerkt met materialen zoals een zwembril, een badmuts en zoomers (kleine flippers). 

 

Mijnzwemcoach is een programma, opgezet door de KNZB, speciaal voor de zwemmer die graag zijn slag en conditie wilt verbeteren. Door online schema's aan te bieden kan iedereen zijn doel bereiken. Voordat de zwemmer aan de slag gaat, bepaald hij eerst zijn huidige zwemniveau en geeft hij aan hoeveel keer per week hij wilt trainen. Op basis daarvan maakt Mijnzwemcoach voor hem of haar persoonlijke trainingsschema's. 

 

Ieder jaar wordt door heel Nederland de Zwem4Daagse georganiseerd. Dit is een leuke sportactiviteit voor de hele familie en zorgt ervoor dat mensen kennis kunnen maken met de zwemsport. De KNZB helpt verenigingen met het organiseren van dit evenement door handleidingen en instructievideo's aan te bieden. 

Over deze sport

De KNZB heeft 5 verschillende zwemdisciplines: wedstrijdzwemmen, openwaterzwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.

 

Wedstrijdzwemmen
Door te zwemmen gebruik je heel veel verschillende spieren door je hele lichaam. We maken gebruik van 5 zwemslagen: borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, samengestelde rugslag en vlinderslag. Bij het zwemmen heb je een kleine kans op blessures omdat je gewrichten niet zwaar belast worden. 

 

Openwaterzwemmen
Bij openwaterzwemmen wordt er gezwommen in plassen, rivieren, meren en open zee. Vaak dragen deelnemers een wetsuit vanwege de lage temperaturen in het buitenwater. Ook is het verplicht om een badmuts te dragen, vaak is deze in een opvallende kleur zodat de zwemmers goed te zien zijn in het water. Er wordt in Nederland gezwommen in drie categorieën:

Prestatietochten
Wedstrijden in het open water vanaf 250 meter. Zwemmers hoeven niet in bezit te zijn van een startvergunning (dat is een vergunning die je als zwemmer kan krijgen van de KNZB waardoor je mag meedoen aan officiële wedstrijden).

Langeafstandzwemmen
Hiertoe behoren wedstrijden met afstanden tot en met 10 kilometer. Tot deze categorie behoren de open water competitie en de Open Nationale Kampioenschappen.

Marathonzwemmen
In deze categorie zijn de wedstrijden langer dan 10 kilometer. Hier is geen competitie voor binnen Nederland maar wel een nationaal kampioenschap. 

 

Waterpolo
Waterpolo wordt gezien als de waterversie van rugby en handbal. Het is een teamsport en het is de bedoeling om de bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander te gooien. Wie er aan het einde van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint.

De teams bestaan altijd uit 6 veldspelers en een keeper. Alle spelers dragen een cap met oorbescherming: de keepers hebben een rode, wit staat voor de thuisspelende ploeg en blauw staat voor de uitspelende ploeg. Een wedstrijd bestaat uit 4 periodes met rust ertussen, de lengte van de periodes hangt af van het niveau dat je speelt.

 

Schoonspringen
Bij schoonspringen is het de bedoeling om zo mooi mogelijk van een springplank af te springen, en dit te combineren met bepaalde bewegingen, denk aan salto's en schroeven. 5 tot 7 juryleden geven een cijfer van 0 tot 10 om de score te bepalen. Vanaf 1904 is schoonspringen een olympische sport.

Er zijn 3 onderdelen waarop je beoordeelt wordt:

1. De beginpositie, voordat je gaat springen
2. De sprong zelf, wanneer je in de lucht bent
3. Contact met het water, hoe kom je weer terecht?

 

Synchroonzwemmen
Deze sport heeft veel weg van ballet en wordt dan ook wel waterballet of kunstzwemmen genoemd. Bij het synchroonzwemmen combineer je de zwemslagen schoolslag, vlinderslag, rugcrawl en vrije slag met mooie sierlijke bewegingen en beweeg je op het ritme van de muziek. Ook is het handig om lenig te zijn en om je adem lang in te kunnen houden, omdat er veel figuren onder water worden uitgevoerd. 

Wist je dat...

Wist je dat...

Wist je dat...

De KNZB al bestaat sinds 14 augustus 1888?

Gerelateerde sporten

Zwemmen verstandelijk beperkten
Zwemmen verstandelijk beperkten

Wedstrijdzwemmen
Wedstrijdzwemmen

Zwemmen auditief beperkten
Zwemmen auditief beperkten

Waterpolo
Waterpolo

Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen

Zwemmen
Zwemmen

Zwemmen lichamelijk beperkten
Zwemmen lichamelijk beperkten

Schoonspringen
Schoonspringen

Zwemmen visueel beperkten
Zwemmen visueel beperkten

Resultaat

Zoek naar sportclubs

Vind een bijbehorende sportclub in de buurt van jouw school. Veel sportclubs vinden het leuk om hun sport te promoten bij jouw in de klas of op de club zelf!