Over het programma

De KNLTB biedt Tenniskids@school aan. Hiervoor is een zeer uitgebreide lesmap ontwikkeld om kinderen enthousiast te maken voor tennis. Een populaire sport, die door kinderen graag gespeeld wordt. Het wordt op zeer grote schaal georganiseerd (vaak in verenigingsverband) en ongeorganiseerd beoefend.

Tennis maakt helaas nog geen vast onderdeel uit van het programma lichamelijke opvoeding binnen scholen. Veel gehoorde redenen daarvoor zijn: “Ik weet niets van tennis, daar ben ik niet in geschoold.” “Ik vind het een te moeilijke sport voor op school.” “Ik heb er te weinig ruimte voor.” “Wij hebben daar het materiaal niet voor.” “Het lijkt mij onveilig met rackets in een kleine gymzaal.”

Gelukkig is daar met Tenniskids@school een oplossing voor! Iedereen kan met deze methode tennissen en tennisles geven! De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) stelt laagdrempelig het materiaal (kleine rackets, trage ballen en pylonen) ter beschikking. Samen met een lesmap, waarin alle oefeningen duidelijk uitgelegd worden. Bij het samenstellen van de map is rekening gehouden met het kennisniveau van de lesgever, het vaardigheidsniveau van de kinderen en de beschikbare ruimte. Tevens vind je op www.knltb.nl/school video’s waarop de oefenvormen in beeld worden gebracht.

Deze Tenniskids@school lesmap omhelst 4 aparte programma’s van ongeveer 45 minuten, voor groep 1 - 2 (4, 5 en 6 jaar), voor groep 3 - 4 (6 en 7 jaar) en groep 5 - 6 (8 en 9 jaar):

  • Onder schooltijd: lessen voor de gymles, gericht op ongeveer 30 leerlingen in een gymzaal.
  • Na schooltijd: lessen voor naschoolse activiteiten, georganiseerd in de gymzaal. Deze lessen zijn voor ongeveer 16 leerlingen. Bij de vereniging: Lessen voor een schoolklas die de tennisvereniging bezoekt. Hierbij wordt uitgegaan van twee volledige tennisbanen, voor ongeveer 30 leerlingen.
  • Bij de BSO: lessen voor de buitenschoolse opvang (BSO). Hierbij wordt uitgegaan van een speelplein, gericht op een groep van ongeveer 8 tot 12 kinderen. 

Ideaal is als de kinderen lessen op school, bij de naschoolse opvang of de BSO lessen volgen en afsluiten met de lessen op de plaatselijke tennisvereniging. Zo wordt de brug geslagen tussen bewegingsonderwijs en de tennisvereniging. Kinderen die geïnteresseerd zijn kunnen zich dan bijvoorbeeld aansluiten bij het Tenniskids programma op de vereniging.

Links

Tenniskids@school
bezoek

Downloads & Meer

Hulp nodig om een samenwerking met een tennisvereniging tot stand te brengen of plannen om Menzis Tenniskids@school als project in de gemeente op te zetten?
aanvragen

Over deze bond

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) is het overkoepelende orgaan van de tennissport en de tennisverenigingen in Nederland. 1650 tennisverenigingen, en daarmee bijna 560.000 tennissers, zijn aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond de tweede sportbond van Nederland. Tennis is een balsport voor 2 spelers (enkelspel) of 2 paren (dubbelspel), waarbij een bal met een racket over een net gespeeld moet worden. Je kunt het gemengd spelen, dus met jongens en meisjes door elkaar. En het leuke is dat iedereen mee kan doen en je het je leven lang kunt spelen!

Over deze sport

Om tennis voor jeugd te stimuleren, organiseert de KNLTB programma’s, competities en toernooien voor alle leeftijden en niveaus. Zo is er Tenniskids voor kinderen tot en met 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd razendsnel de sport te spelen. Kinderen komen in een team te zitten met leeftijdsgenootjes. Plezier en samenspel, daar draait het om bij Tenniskids.

Jouw contactpersoon

Alexander Nonnekes

Algemene gegevens

Jeu de paume

Jeu de paume

Wist je dat...

Wist je dat tennis in het verleden met de blote hand werd gespeeld? Toen heette het jeu de paume. Het racket kwam pas later.

Gerelateerde sporten

Rolstoeltennis
Rolstoeltennis

G-tennis
G-tennis

Padel
Padel

Tennis
Tennis

Resultaat

Zoek naar sportclubs

Vind een bijbehorende sportclub in de buurt van jouw school. Veel sportclubs vinden het leuk om hun sport te promoten bij jouw in de klas of op de club zelf!