Maak je sportomgeving rookvrij

Als al je vrienden roken en ze bieden jou ook een sigaret aan, dan moet je best wel sterk in je schoenen staan om niet mee te doen. En als je ziet dat de trainer van jouw voetbalteam of de speler uit het eerste elftal die je zo bewondert, een sigaret opsteekt, dan is de verleiding om het zelf ook te doen een stuk groter.

Rookvrij

Bij voetbalvereniging RCL in Leiderdorp zijn ze zich daarvan bewust en geven ze daarom zelf het goede voorbeeld. Op zaterdag 31 oktober gaf Wim Rijsbergen, voormalig speler van het Nederlands elftal, daar de aftrap voor het in fases invoeren van een rookvrij sportterrein. Op de tribune, langs de lijn en op het terras wordt bij de voetbalclub niet meer gerookt.

Gezond voorbeeld

Tot 31 december 2016 is er nog één plek op het terrein waar bezoekers, voetballers, ouders en vrijwilligers een sigaret mogen opsteken, zo veel mogelijk buiten het zicht van kinderen. Daarna wordt het hele terrein rookvrij. “Sporten en roken passen niet bij elkaar. Door het sportterrein rookvrij te maken, kunnen leden sporten in een gezonde omgeving. We doen dit vooral om onze jeugdleden te beschermen en een gezond voorbeeld te geven”, vertelt Kees van den Burg, voorzitter van RCL Leiderdorp.

Schadelijk meeroken

De club wil zo laten zien dat niet-roken de norm is. Als er tijdens een voetbalwedstrijd geen rokende ouders en andere supporters langs de kant staan, word je als speler niet alleen beschermd tegen de verleiding van roken, maar ook tegen schadelijk meeroken.

Hart- en vaatziekten

Voetbalclub RCL werkt bij het rookvrij maken van haar sportterrein samen met de Hartstichting. Daar weten ze dat er nog elke dag honderd kinderen beginnen met roken. Op dat moment denk je er misschien nog niet zo over na, maar door nu te beginnen met roken loop je later een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Doe mee

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, roept daarom ook jou op om je sportomgeving rookvrij te maken. “Hoe meer sportverenigingen dit voorbeeld navolgen en hun terrein rookvrij maken, hoe meer kinderen kunnen opgroeien in een gezonde rookvrije omgeving.”

Bron: Rookvrijegeneratie.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 15-11-2015