‘Mannenproblemen’ door een verkeerd fietszadel
Het is misschien een taboe onder wielrenners, maar toch hebben steeds meer mannen er last van: erectieproblemen door het langdurig op een fietszadel zitten. Uroloog Herman Lelieveld ziet steeds meer jonge mannen met problemen aan het zitvlak door het wielrennen in zijn praktijk. Wat kun je doen om deze vervelende klachten te voorkomen?
Wielrennen is ontspannend, maar te lang op een zadel zitten kan ertoe leiden dat het minder aangenaam wordt. In een reportage van het programma EenVandaag vertelde uroloog Herman Leliveld over de veel voorkomende klachten aan de genitaliën bij wielrennende mannen: “Bovenaan in verschillende onderzoeken staat zonder meer het dove gevoel in de penis of balzak met 40 tot 60 procent. Dan komen plasklachten in zo’n 15 procent en erectieklachten met 9 tot 13 procent en tot slot vernauwing van de plasbuis met 4 procent.”
Vaak tijdelijk
Ook uit een eerder onderzoek van de Universiteit Maastricht, waarbij 430 mannelijke amateurfietsers werden ondervraagd, bleek al dat bij wielrenners die regelmatig meer dan drie uur fietsen frequent een erectiestoornis voorkomt. Deze klacht is vaak tijdelijk en gaat meestal samen met een gevoel van doofheid in de penis en de balzak.
Afknellen van bloedtoevoer
De oorzaak van deze problemen ontstaan op het zadel. Vooral als je naar het puntje van het zadel kruipt. Dan zit je alleen nog op je bekkenbodem waar ook de bloedvaten en zenuwen vandaan komen. Omdat die zenuwen en bloedvaten daardoor beklemd raken, is er minder bloedtoevoer mogelijk. Dat kan leiden tot een verdoofd gevoel in onder andere de penis. “Dat afknellen gebeurt al na drie tot vier minuten”, zegt Leliveld in de reportage.
Vier adviezen
De uroloog heeft vier adviezen voor mannelijke wielrenners om problemen te voorkomen. Allereerst is de positie van het lichaam op het zadel belangrijk. Bij wielrenners die recht op het zadel zitten, krijgt de penis al meer dan 40 procent meer bloed dan wanneer je in een hoek van 60 procent op het zadel zit.
Vrouwenzadel
Het type zadel is ook van belang: een breed zadel is beter omdat het gewicht dan door de beide zitknobbels wordt gedragen, wat beter voor de doorbloeding van het zitvlak is. Een vrouwenzadel wordt genoemd als een gunstig zadel, omdat de zenuwen en bloedvaten daarbij vrij liggen. Op die manier kan er geen druk op de zenuwen en vaten worden uitgeoefen. Een zadel met een gat erin is niet per definitie beter. Het belangrijkste is dat het zadel breed is.
Afwisselen: staan en zitten
Hoe het zadel op je fiets is gemonteerd kan ook bepalend zijn. Het zadel mag in ieder geval niet omhoog wijzen. Beter is het om het zadel 10 graden naar beneden te zetten. Op die manier vermindert de perineale druk al met 44 %. Maar dat kan weer tot klachten aan de polsen en schuiven op het zadel leiden. Zorg daarom in ieder geval dat je zadel horizontaal staat. Als laatste advies zegt Leliveld dat het goed is om tijdens het fietsen van positie te wisselen: af en toe staan op de pedalen is goed voor de doorbloeding van het zitvlak.
En vrouwen?
Onder vrouwen is wielrennen de laatste jaren ook steeds populairder geworden. Ook bij vrouwen kunnen klachten krijgen van lang op een zadel zitten. Zo kunnen vrouwen ook een doof gevoel in de schaamstreek krijgen van langdurig op een fietszadel zitten. Naar vergelijkbare klachten als bij mannen is bij vrouwen nog niet veel onderzoek gedaan.
Bronnen: Eenvandaag en Andros Mannenkliniek
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 03-08-2016