De belangrijkste gezondheidsapps van dit moment

De wereld van de gezondheidsapps is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Met de komst van de smartwatch steeg het aantal apps explosief. Grote spelers op deze markt, zoals Apple en Google, sprongen snel in op de trend. En onlangs besloot ook Pebble, de bekende smartwatch, de sprong in het diepe te wagen met het lanceren van de app Pebble Health.

Fitter, gezonder, bewuster

De laatste jaren worden we overspoeld met data. Werkelijk alles kunnen we meten en bijhouden. Weet dan nog maar eens het overzicht te bewaren! Sport.nl zet de belangrijkste apps op het gebied van het bevorderen van je gezondheid op een rij.

Laten we beginnen met kort uit te leggen wat een gezondheidsapp precies is. De apps hebben vaak als doel de gebruiker fitter, gezonder of in elk geval bewuster te laten leven. De apps hebben vooral een ondersteunende rol. Je moet voor gebruik natuurlijk wel bereid zijn enkele gegevens prijs te geven over je lichaam, beweging en voeding.

Apple

iPhones zijn sinds enige tijd voorzien van de Gezondheid-app. Deze app hoort bij het platform HealthKit. Je kunt een hoop apps koppelen aan de Gezondheid-app. Daarmee krijg je inzicht in je eet-, slaap- en beweegpatroon. Met behulp van deze informatie kun je je gezondheid verbeteren. De Gezondheid-app verzamelt alle data op één plek. HealthKit richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, vooral op je gezondheid. Je kunt allerlei medische gegevens kwijt in de app en zelfs je bloeddruk of hartslag naar je arts doorsturen.

Google

Google Fit is Googles platform voor fitness en gezondheid. De app is het antwoord op de HealthKit van Apple. Google Fit heeft een indrukwekkend aantal partners en moet hét platform zijn waar consumenten hun fitnessgegevens opslaan. Ook bij Google Fit is het de bedoeling om data van meerdere apps en accessoires in te lezen en te bundelen. Op die manier krijg je een uitgebreid gezondheidsprofiel. Je kunt er zelfs in bijhouden of je genoeg water drinkt.

Samsung

Samsung heeft zijn eigen gezondheidsapp ontwikkeld: S Health. Eigenlijk doet deze app hetzelfde als de Gezondheid-app en Google Fit. Het grootste verschil is dat S Health niet gegevens van allerlei andere apps verzamelt, maar dat zelf al voor je doet. De app helpt je in eerste instantie met het bijhouden van alle data: het verzamelt informatie uit onder andere de ingebouwde stappenteller en je slimme weegschaal en geeft die weer in een overzicht. Naast sport kun je ook invoeren in de app wat je eet en drinkt, zodat je precies ziet hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbrandt. De app kan daarnaast alle gegevens omtrent je slaap bijhouden. S Health geeft je ook tips. Het kan je erop alert maken dat je vaak laat naar bed gaat of te weinig drinkt.

Pebble

De app Pebble Health kan worden gebruikt in de timeline van je smartwatch. De app herkent slaappatronen en telt overdag onder meer het aantal stappen dat je zet. Je dagelijkse activiteiten worden vergeleken met het gemiddelde, om te zien of zich verbeteringen in je gezondheid hebben voorgedaan. Ook is een grafiek met wekelijkse trends te zien.

En verder...

De hierboven genoemde apps zijn verzamelapps: ze halen gegevens op uit andere apps of genereren die data zelf. Welke applicaties zijn verder nog handig om te gebruiken?

Endomondo

Endomondo is je eigen personal trainer. De app herkent veel sporten, zoals hardlopen, roeien, skeeleren en zelfs kajakken. Endomondo berekent precies hoeveel calorieën je hebt verbrand, houdt je routes bij en stelt je in staat je work-out te delen met je vrienden.

My Fitness Pal

Als je gezond wilt leven, is het noodzakelijk ook op je voeding te letten. Met My Fitness Pal kun je op een eenvoudige manier bijhouden wat je eet, waardoor je bewuster wordt van je voeding. Tegelijkertijd helpt de app je ook met trainen. In de app staan 350 work-outs klaar en het kan meer dan 3 miljoen voedingsmiddelen herkennen. De combinatie hiervan geeft je een goed beeld van je training- en voedingsschema.

Human

Human herinnert je eraan elke dag minstens dertig minuten te bewegen. Bij elke inspanning die langer duurt dan één minuut wordt de app actief. Het houdt vervolgens bij hoe lang je hebt gewandeld, gefietst, gerend of een andere activiteit hebt gedaan. De app geeft je via meldingen op je scherm bovendien complimenten als je het goed hebt gedaan, maar motiveert je ook als je nog niet aan de dagelijkse dertig minuten beweging zit.

Sleep Cycle

Ook rust en dan met name slaap is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Sleep Cycle is een van de vele apps die je slaapgedrag in de gaten houden. Het registreert je slaap en probeert je op het meest ideale moment te wekken. Een kwartiertje later wakker worden, kan een wereld van verschil maken en zorgt ervoor dat je goed aan de dag begint.

Keuzehulp

De hier besproken gezondheidsapps zijn slechts een kleine greep uit een gigantisch aanbod aan toepassingen. Een overvolle menukaart maakt het lastig om een goede keuze te maken. Wil jij de juiste apps kiezen? Bepaal dan vooraf waarover je meer te weten wilt komen: je beweegpatroon, je voedingspatroon of je slaappatroon. Verken vervolgens de opties en probeer verschillende apps uit. Na enige tijd heb je waarschijnlijk de app gevonden die het beste bij je past en die je op weg helpt naar een gezondere leefstijl.

 

Bronnen: Samsung, ICulture en Overstappen.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 09-01-2016