Jongeren: bepaal zelf hoe je wilt sporten

Ben je tussen de 12 en 18 jaar of ben je ouder van een puberzoon of -dochter? Dan herken je deze uitspraken vast wel. Want zodra je naar de middelbare school gaat, komt er veel op je af. Huiswerk, langere schooldagen, nieuwe vrienden, nieuwe hobby’s en een bijbaantje bijvoorbeeld. Je hebt dan niet altijd meer zo veel tijd om te sporten en om dat te combineren met het spelen van wedstrijden. Een groot deel van de jongeren stopt daarom met sport, om de draad daarna ook nooit meer zo fanatiek op te pakken als in hun kinderjaren.

Stappenplan

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen organiseerde vorige week samen met NOC*NSF en Sportservice Zwolle een Kenniscafé over het ‘Binden en behouden van jongeren bij sport’. In Zwolle hebben verenigingen hun uitstroom onderzocht en samen oplossingen bedacht. Deze samenwerking leverde ook een generiek stappenplan op met tools voor verenigingen om aan de slag te gaan met een eigen aanpak voor behoud van jeugd. Daar kun ook jij een aandeel in hebben. Want sportverenigingen zijn vaak flexibeler dan je denkt.

Stopredenen

Zet bijvoorbeeld eens op een rijtje wat precies jouw redenen zijn om te stoppen met sport. Heb je te weinig tijd, vind je het niet (meer) leuk om competitiewedstrijden te spelen of zou je liever een sport doen waar je meer energie in kwijt kunt? Als je weet wat jouw reden is om te stoppen, kun je ook bepalen wat je anders zou willen hebben om toch door te gaan met sporten.

Aangepast aanbod

Wil je graag door met de sport die je al beoefent, maar dan op een andere manier, geef dit dan aan bij je vereniging. Veel verenigingen staan er best voor open om hun aanbod aan te passen, zeker als ze weten dat daar behoefte aan is. Je kunt dus bijvoorbeeld ook samen met teamgenoten een voorstel doen om een trainingsgroep op te richten die geen wedstrijden speelt of die één keer per week in plaats van drie keer traint.

Meedenken

Nodigt de vereniging jou uit om betrokken te zijn bij het ontwikkelen van nieuw aanbod voor jongeren, ga daar dan zeker op in als het je leuk lijkt. Zo heb je zelf een stem in wat er voor de doelgroep waar je zelf bij hoort wordt bedacht. Je kunt natuurlijk ook op eigen initiatief bij je club voorstellen om mee te brainstormen. En wie weet word je dan door je club wel gevraagd als ambassadeur. Want hoe gaaf zou het zijn als jij weer andere leeftijdsgenoten enthousiast kunt maken om te blijven sporten!

Bronnen: NISB en Twitter

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 16-12-2015