Sport van de maand: ultimate frisbee

Denk je bij frisbeeën aan het overgooien van een schijf op het strand? Dat is niet zo gek, want tot voor kort was frisbee als teamsport in Nederland nog niet heel bekend. Maar dat verandert, zeker nu het Nederlands meisjesteam onder 17 Europees kampioen is geworden en frisbee begin deze maand een olympische status heeft gekregen.

Punten scoren

Ultimate is de meest gespeelde frisbeeteamsport. Het is in de jaren zestig ontstaan, vanuit Amerika naar Europa overgewaaid en nu één van de snelst groeiende sporten ter wereld. In een team van vijf of zeven spelers speel je een variant op rugby, zonder lichamelijk contact. Je doel is om de frisbee zo vaak mogelijk te vangen in het scoringsvak van de tegenstander en daardoor zo veel mogelijk punten te verzamelen. Je bent de winnaar als jouw team als eerste zeventien punten heeft gescoord, met minimaal twee punten verschil. Een wedstrijd duurt gemiddeld anderhalf uur.

Vliegende schijf

Leuk is dat je al op jonge leeftijd kunt beginnen met ultimate frisbee. Het is een sport waar je lekker veel energie in kwijt kunt. Ook op school wordt ultimate frisbee steeds meer gespeeld, al was het maar omdat je ervan leert dat je heel goed moet samenwerken om je doel te bereiken en omdat zo’n vliegende schijf een magische aantrekkingskracht heeft op kinderen.

Toernooisport

Ultimate frisbee is een toernooisport bij uitstek. Die toernooien zijn er dan ook volop: in binnen- en buitenland, indoor, outdoor en op het strand. Bijna altijd speel je in gemengde teams, met mannen en vrouwen of jongens en meisjes door elkaar. Meestal wordt van zo’n toernooi echt iets bijzonders gemaakt, met een feest op zaterdag en overnachting met zijn allen in tentjes bij de velden of in een sporthal.

Zonder scheidsrechter

Bij ultimate frisbee staat er geen scheidsrechter met een fluitje tussen de spelers. Het uitgangspunt is de Spirit of the Game, wat staat voor respect voor je tegenstander, het kennen van de spelregels, fair play en sportiviteit en niet opzettelijk fouten maken. Zelfs bij wedstrijden op een Europees of wereldkampioenschap wordt er zonder scheidsrechter gespeeld en ben je zelf verantwoordelijk voor het verloop van het spel.

Discussiëren en verder spelen

Hoe dat dan precies gaat? Maak je een fout, dan kan je tegenstander dat hardop melden. Je gaat dan samen kort in discussie over wat er is gebeurd. Geef je je fout toe – of doet je tegenstander dat als hij de fout heeft gemaakt – dan krijgt de benadeelde speler de schijf alsnog en mag hij verder spelen. Kom je er samen niet uit? Dan gaat de schijf terug naar de vorige speler en wordt er vanuit de vorige spelsituatie verder gespeeld.

Frisbeevideo

Wil je zelf zien hoe leuk ultimate frisbee is? Bekijk dan hier een video uit de competitie van 2015. 

 

Bronnen: Frisbeesport.nl en Trouw

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 25-08-2015