Lunchrun: nuttig en fun!

De vakantieperiode is voor veel mensen weer voorbij. Nu het gewone leven weer begint, merk je hoe weinig tijd er overblijft om te sporten. Je staat vroeg op, brengt al dan niet de kinderen naar school of loopt een snel rondje met de hond, je haast je naar je werk en gaat snel aan de slag. ’s Avonds kom je thuis, na een bezoek aan de supermarkt en/of de naschoolse opvang, en duik je snel de keuken in. Tegen de tijd dat je goed en wel tijd hebt om iets voor jezelf te gaan doen, is de avond al een eind op streek.

Schoenen aan en gaan

Voor iedereen die het gevoel heeft niet aan sporten toe te komen, is er een eenvoudige oplossing. Benut je lunchpauze optimaal en maak er een sportief halfuurtje van. Nu zijn niet alle bedrijven uitgerust met mooie fitnessfaciliteiten. Maar iedereen kan zijn hardloopoutfit aantrekken, de deur achter zich dicht trekken en gewoon gaan!

Voordelen

Voel je je bezwaard tegenover je werkgever? Vertel dan eens over de voordelen die een lunchrun biedt. Je bent niet alleen een stuk productiever op dagen dat je sport, het zorgt er ook voor dat je minder last hebt van stress. Wanneer je in beweging bent, gaat er meer zuurstof naar je hersenen, wat ervoor zorgt dat je scherper bent. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers zich energieker, kalmer en mentaal helderder voelden na een sportsessie.

Krijg je je collega’s zo ver om met je mee te rennen, dan komt het de sfeer op de werkplek ook nog eens ten goede. Prima argumenten om tijdens je lunchpauze een rondje te rennen!

Tips

Er moet natuurlijk ook nog gewerkt worden… Hoe zorg je ervoor dat je lunchrun je dagelijkse werkzaamheden ondersteunt in plaats van verstoort? Met de volgende tips is een lunchrun efficiënt én effectief:

1. Plan slim

Plan je lunchrun op een dag dat je weinig afspraken hebt. Gaan hardlopen met een overvolle agenda en dus aansluitend een belangrijke meeting levert eerder meer stress op dan minder! Laat je bij het inplannen van je lunchrun verder leiden door de weersvoorspellingen: droog en koel rent beter dan kletsnat en bloedheet, al was het maar omdat je daarna weer enigszins appetijtelijk aan je bureau moet plaatsnemen… 

2. Maak het rondje niet te groot

De lunchpauze duurt niet eindeloos. Zorg ervoor dat je binnen 20 à 25 minuten weer terug bent bij je vertrekplek. Precies genoeg om echt even lekker gesport te hebben. Met de tijd die je nodig hebt om om te kleden en je naderhand op te frissen, zit je op net iets meer dan een halfuurtje. Een kort rondje houdt het bovendien laagdrempelig, wat de kans vergroot dat collega’s met je mee willen rennen. 

3. Zorg ervoor dat je je kunt opfrissen

Leuk dat jij wil sporten in je pauze, maar dat betekent nog niet dat je collega’s dat hoeven te zien en ruiken. Zorg er dus voor dat je je kunt opfrissen. Is er geen douche op jouw werk, schaf dan een pak wegwerpwashandjes of vochtige tissues aan. Vergeet niet je deodorant en eventueel je make-up en een lekker luchtje mee te nemen. 

4. Kies de juiste kleding

Een opfrisbeurt maakt dat je weer fris en energiek aan de slag kunt gaan, maar neemt niet weg dat je het na het rennen nog enige tijd flink warm kunt hebben. Houd bij het kiezen van je werkkleding rekening met je lunchrunplannen. Zorg ervoor dat je nog wat uit kunt laten tot je lichaamstemperatuur weer terug is naar normaal. Laagjes is hierbij het sleutelwoord. Denk er bovendien aan dat het een hoop gehannes scheelt als je kleding kiest die je makkelijk aan- en uittrekt. Geen strakke broeken of dunne panty’s dus! 

5. Vergeet de brandstof niet

Zonder brandstof doe je alle mogelijke voordelen van je lunchrun wer helemaal teniet. Vergeet niet te eten voor of na het hardlopen! En zorg voor een gezonde lunch, die gemakkelijk te bereiden is en snel achter je bureau verorberd kan worden. Stop een gezond tussendoortje in je tas, zoals een banaan, noten of gedroogd fruit. Dan kom je minder snel in de verleiding als je ’s middags trek krijgt.

6. Koel goed af

Ren niet helemaal door tot aan de voordeur van het bedrijfspand! Wanneer je stopt met lopen, gaat het zweten immers maar al te vaak nog even door. Neem de tijd om weer op adem te komen en doe een goede cooling down.

Bron: Sportdirect.com en Glowmagazine.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 28-08-2015